Raiffeisen Bank reduce la 20% avansul la creditele ipotecare pentru unele orașe

Raiffeisen Bank reduce la 20% avansul la creditele ipotecare pentru unele orașe
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 8 nov 2016

Raiffeisen Bank a modificat creditul imobiliar, a introdus opțiunea de dobândă fixă pentru primii 7 ani și a redus avansul de la 35% până la 20% pentru unele localități.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banca cu acționariat austriac a crescut avansul în luna iunie  de la 15%, ca urmare a intrării în vigoare a Legii privind darea în plată. Curtea Constituțională a amendat recent legea și a stabilit că darea în plată se aplică doar în condiții de impreviziune, astfel că nu orice debitor poate să renunțe la casă pentru a stinge creditul.

Avansul variază între 20 și 45%, în funcție de localitate, potrivit unui comunicat de presă. De avansul minim pot beneficia cei care cumpără case în 31 de localități, inclusiv marile orașe, selectate după creșterea pieței imobiliare. Lista poate fi consultată aici.

Primele decizii ale instanțelor pe darea în plată, după decizia Curții Constituționale CITEȘTE ȘI Primele decizii ale instanțelor pe darea în plată, după decizia Curții Constituționale

Clienții care optează pentru dobânda fixă vor plăti timp de 7 ani 5,5%, în timp ce dobânda fixă după care dobândă variabilă în funcție de ROBOR la 3 luni (0,73% în prezent), la care se adaugă o marjă de 3,25 puncte procentuale. Atât dobânda fixă cât și marja dobânzii variabile sunt reduse cu 0,25 puncte procentuale pentru cei care sunt deja clienți Raiffeisen, potrivit unui comunicat de presă.

“Ne-am preocupat să găsim o soluție de creditare imobiliară în așa fel încât să protejăm și clienții și banca de riscurile care pot apărea în contextul legislativ și economic actual. Posibilitatea de a avea dobânda fixă timp de 7 ani protejează clientul în toată această perioada de variațiile dobânzii, ținând cont că ROBOR e la un minim istoric acum. În același timp, ne-am preocupat să oferim clienților o alternativă viabilă la creditul Prima Casă”, spune Vladimir Kalinov, vicepreședinte de retail al băncii.

Perioada de creditare e până la 30 de ani și suma acordată este între 5000 și 300.000 de euro, echivalent în lei. Banca oferă conversia la cursul BNR pentru cei care plătesc locuințele în euro.

Pentru un credit de 225.000 de lei (echivalentul a aproximativ 50.000 de euro) rata lunară este de 1.277 de lei pentru oferta standard de dobândă fixă în primii 7 ani și suma totală de plată este de 413.171 de lei.

Pentru același împrumut, dar direct cu dobândă variabilă standard, rata este de 1.071 de lei, iar suma totală de plată este de 386.258 de lei.

Dobânda fixă, deși mai mare decât cea variabilă, oferă garanția că debitorul nu va scoate, lunar, din buzunar mai mulți bani timp de 7 ani decât a scos pentru prima rată.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank
darea in plata
credit ipotecar
credit imobiliar
avans credit