Băncile și companiile farmaceutice au ajutat acțiunile europene să încheie pe verde ședința de vineri

Băncile și companiile farmaceutice au ajutat acțiunile europene să încheie pe verde ședința de vineri
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 13 ian 2017

Acțiunile europene au crescut cu aproape 1% vineri, susținute de bănci și companiile farmaceutice, însă au încheiat săptămâna cu un avans extrem de modest, de 0,1%, informează Reuters și MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a închis ședința de vineri cu un avans de 0,95%, după un declin de 0,7% în ședința precedentă. Avansul de astăzi a fost susținut, în special, de sectorul bancar și de o corecție pozitivă a acțiunilor  cu evoluții negative în zilele anterioare.

Acțiunile din sectorul bancare european au crescut cu 2%, susținute de rezultatele pozitive raportate astăzi de mai multe bănci americane. Rezultatele financiare bune ale băncilor din SUA cresc șansele ca Rezerva Federală să majoreze din nou dobânda cheie, mutare favorabilă pentru instituțiile financiar-bancare.

Slovacii de la ESET deschid un centru de cercetare la Iași CITEȘTE ȘI Slovacii de la ESET deschid un centru de cercetare la Iași

JPMorgan și Bank of America, cele mai mari bănci americane, au raportat vineri profituri peste așteptări pentru ultimul trimestru al anului trecut, susținute de operațiunile de trading. JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană în funcție de active, a obținut un profit net de 6,73 miliarde de dolari în trimestrul patru, în creștere cu 23,8% față de intervalul similar din 2015. Profitul net al Bank of America, a doua mare bancă din SUA în funcție de active, a crescut cu 46,8%, la 4,34 miliarde de dolari, susținut și de reducerea puternică a costurilor.

Indicele Stoxx Europe 600 Health Care, care surprinde evoluția pe bursele europene a companiilor farmaceutice,  a urcat vineri cu 1,3%, după ce a scăzut cu peste 2% joi și cu 0,7% miercuri. Scăderile au fost provocate de criticile aduse de președintele ales al SUA, Donald Trump, producătorilor de medicamente, în special din cauza prețurilor ridicate. Trump vrea ca guvernul SUA să negocieze cu companiile din industria farmaceutică în numele pacienților pentru a obține oferte mai bune la medicamentele oferite gratuit persoanelor în vârstă, ceea ce ar putea afecta profitabilitatea producătorilor de medicamente.

Acțiunile Fiat Chrysler au recuperat și ele parțial declinul de joi, pe bursa de la Milano, avansând cu 4,6%, după o coborâre de 16% în ședința precedentă. La New York, acțiunile Fiat sunt și astăzi în coborâre, după ce ieri au închis în scădere cu 10%. Fiat Chrysler a fost acuzat joi de Agenția americană pentru Protecția Mediului (EPA) că a trucat nivelul emisiilor poluante în cazul a peste 100.000 masini diesel vândute în SUA.

Acțiunile Renault au pierdut 2,9% pe bursa de la Paris, după ce procurorii francezi au inițiat o anchetă judiciară împotriva companiei. Proprietarul Dacia este suspectat că ar fi înșelat testele antipoluare în cazul unor modele diesel.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
burse
medicamente
banci
renault
fiat
trump
jpmorgan