Isărescu: Experiența a arătat că cei cu o politică de curs flexibil au avantaje față de cei care țin cursul fix

Isărescu: Experiența a arătat că cei cu o politică de curs flexibil au avantaje față de cei care țin cursul fix
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mar 2019

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat, marți, la Constanța, că experiența a arătat că țările care au o politică de curs flexibil au avantaje față de cele care țin cursul fix. ”Credem că politica de curs a fost un avantaj pentru România”, a afirmat Isărescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Isărescu a declarat, la Universitatea ”Ovidius” din Constanța, că din 2000 până în prezent România a avut parcursul cel mai bun pentru a intra în zona euro dintre toate țările candidate și că un avantaj în acest sens a fost constituit și de faptul că țara noastră are un curs flexibil, scrie News.ro.

ING, acuzată de spălare de bani CITEȘTE ȘI ING, acuzată de spălare de bani

“Experiența a arătat că cei cu o politică de curs flexibil au avantaje față de cei care țin cursul fix. Ne-am pomenit în iarna acestui an că X, Y vor un curs fix în România. S-au uitat la Bulgaria. Noi ce facem, ne uităm numai la ce ne place, ne uităm numai la active, la pasive nu? Asta e un fel de boală națională, tot timpul te uiți la ce îți lipsește, nu poți să le ai pe toate. Credem că politica de curs a fost un avantaj pentru România și este un avantaj”, a afirmat Isărescu.

El a afirmat că a fost întrebat în Parlament de ce nu este cursul stabil în România, răspunzând că de ce nu este deficit zero.

“Eu am fost întrebat în Parlament, de ce nu e cursul stabil în România? Păi, zic, dumneavoastră de ce nu aveți deficit zero? Bulgarii nu au voie să aibă deficit că Consiliul Monetar nu îți dă voie să ai deficit, nu se poate. Sunt extrem de strâmtorați, ca să zic așa, nu pot să cheltuiască mai mult decât încasează. Dar noi ne uităm numai la partea frumoasă, că au cursul fix și că nu se devalorizează”, a povestit Isărescu.

El a povestit că anul trecut a mers cu mașina de la Ruse la Sofia, iar pe drum a numărat vreo 10 case noi, cele mai multe în apropierea Capitalei Bulgariei, iar la revenire, când a trecut de Giurgiu a făcut același experiment, fiind vorba de mii de locuințe noi.

“Am mers anul trecut spre Sofia cu mașina și de la Ruse a până la Sofia am numărat vreo 10 case noi, maxim, majoritatea în apropiere de Sofia. Când ne-am întors, le-am numărat încă o dată să văd dacă am numărat bine. După ce am trecut la Giurgiu, păi numai la Giurgiu cred că erau vreo trei mii așa…Pe astea nu le vedem”, a precizat Isărescu.

El a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității ”Ovidius” din Constanța.

viewscnt
Afla mai multe despre
curs valutar
euro
bnr
mugur isarescu