Senatorii au adoptat proiectul de lege care anulează interdicția de înstrăinare a participațiilor la companiile de stat

Senatorii au adoptat proiectul de lege care anulează interdicția de înstrăinare a participațiilor la companiile de stat
scris 22 mar 2021

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege care anulează interdicția de înstrăinare, pentru o perioadă de 2 ani, a participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută. Proiectul fusese aprobat de Guvern la începutul lunii februarie, iar acum va fi transmis spre dezbatere și vot final deputaților.

De ce este important: Considerând că efectele negative în plan economic determinate de starea de urgență și de criza COVID-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă, PSD a inițiat anul trecut un proiect de lege care a impus interdicția de a înstrăina orice participație a statului la companiile și societățile naționale, bănci și diverse alte societăți, pentru o perioadă de 2 ani, după cum a semnalat în premieră Profit.ro. La începutul lunii iunie, Parlamentul a adoptat proiectul, care a fost promulgat în august de președintele Iohannis, după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea de neconstituționalitate formulată de PNL

Impozitul de 80% la revânzarea terenurilor agricole și condițiile de cumpărare introduse pentru firme și populație vor fi anulate. O nouă ordine de preempțiune și procedură de vânzare CITEȘTE ȘI Impozitul de 80% la revânzarea terenurilor agricole și condițiile de cumpărare introduse pentru firme și populație vor fi anulate. O nouă ordine de preempțiune și procedură de vânzare

În septembrie, Guvernul Orban a adoptat însă o ordonanță de modificare astfel încât interdicția să vizeze doar "acțiunile", nu și alte tipuri de active. Această ordonanță este în vigoare și își produce efectele.

Parlamentul a decis, însă, tot anul trecut, să respingă amendarea legiiiar, după ce Curtea Constituțională a decis că respingerea respectă normele constituționale, președintele Iohannis a retrimis legea de respingere a ordonanței noului Parlament, constituit într-o nouă majoritate, pentru reexaminare. Senatorii au întocmit, recent, raport de adoptare a ordonanței, ca răspuns la solicitarea de reexaminare, dar luni nu au mai avut timp să acorde și votul în plen asupra proiectului de lege.

ULTIMA ORĂ Guvernul pregătește atacul împotriva falselor reduceri de prețuri: Comercianții, obligați să afișeze și un anumit preț în cazul reducerilor. Cresc și amenzile CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul pregătește atacul împotriva falselor reduceri de prețuri: Comercianții, obligați să afișeze și un anumit preț în cazul reducerilor. Cresc și amenzile

Proiectul de lege adoptat elimină din lege articolele care prevăd interdicția de înstrăinare a participațiilor statului.

În lege este menținut astfel un singur articol, care prevede că statul român poate dobândi participații la societățile care desfășoară activități economice în domenii precum producția și comercializarea de medicamente, industria constructoare de mașini, energie și exploatarea resurselor minerale, transport sau tehnologia informației.

Articolul respectiv nu obligă însă Guvernul în vreun fel și ar putea lipsi cu desăvârșire din legislație.

Guvernul amână facilitatea fiscală de 1.500 lei pentru cheltuieli cu grădiniță/creșă. Rambursarea TVA cu control ulterior va fi extinsă - proiect CITEȘTE ȘI Guvernul amână facilitatea fiscală de 1.500 lei pentru cheltuieli cu grădiniță/creșă. Rambursarea TVA cu control ulterior va fi extinsă - proiect

După cum a arătat Profit.ro, Executivul susține că prin abrogarea prevederilor menționate ”se vor evita atât, agravarea situației economice a unor operatori economici la care statul deține calitatea de acționar, potențiale situații de intrare în insolvență și afectarea statului prin diminuarea veniturilor, precum și consecințele în plan social. În acest fel se poate asigura, prin atragerea de investitori privați fluidizarea activității economice, și se evită riscul falimentării sau scăderii drastice a unor capacități de producție a societăților, consecința cea mai gravă în acest caz fiind reprezentată atât de creșterea șomajului cât și de amânarea sau întârzierea implementării unor proiecte de investiții majore, cu impact social și economic de interes general”.

”Aici nu este vorba de înstrăinare a acțiunilor, e vorba de a atrage capital în România. Asta facem, capitalizăm aceste companii. Nu avem resursele la buget să capitalizăm toate aceste companii, la nevoile pe care le au aceste companii pentru investiții și pentru a se dezvolta”, a susținut, la rândul său, premierul Cîțu necesitatea abrogării interdicției de înstrăinare a participațiilor la companiile de stat.

ING Bank, profit în scădere cu 37%. Banca olandeză își menține a patra poziție pe piață. “2020 a fost un test de reziliență. Am început anul 2021 cu premise pozitive și cu optimism, însă există incertitudine pe multiple planuri.” CITEȘTE ȘI ING Bank, profit în scădere cu 37%. Banca olandeză își menține a patra poziție pe piață. “2020 a fost un test de reziliență. Am început anul 2021 cu premise pozitive și cu optimism, însă există incertitudine pe multiple planuri.”

La dezbaterea din Senat, senatorii PSD au susținut că nu este momentul ca active ale companiilor de stat strategice să fie înstrăinate, în timp ce liberalii au susținut că este nevoie de capitalizarea transparentă pe bursă a societăților de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
senat
participatii
stat
vanzare
instrainare
interzice
interdictie
proiect
lege
psd
parlament
iohannis
citu
guvern
reexamina
respingere