Posibila reacție a piețelor de capital după atacul Iranului în Israel, în opinia analiștilor

Posibila reacție a piețelor de capital după atacul Iranului în Israel, în opinia analiștilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 apr 2024

Iranul a avertizat Israelul și Statele Unite cu privire la ”un răspuns mult mai amplu”, dacă vor exista represalii pentru atacul său în masă cu drone și rachete împotriva teritoriului israelian, de sâmbătă, în condițiile în care Israelul a spus că campania nu s-a încheiat încă”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Atacul iranian a fost o răzbunare pentru un presupus atac israelian asupra consulatului său din Siria, la 1 aprilie, un prim atac direct pe teritoriul israelian, care a stârnit temeri de un conflict regional mai larg, scrie News.ro.

FMI o reconfirmă pe Kristalina Georgieva în funcția de director general CITEȘTE ȘI FMI o reconfirmă pe Kristalina Georgieva în funcția de director general

Mai jos sunt opinii ale analiștilor despre modul în care piețele financiare ar putea reacționa la evoluția conflictului, transmite Reuters.

SAMY CHAAR, ECONOMIST ȘEF LA OMBARD ODIER, GENEVA

”Fluxul de știri este despre Iran și Israel, așa că asta va fi cea mai mare parte A DISCUȚIILOR (ceea ce oamenii vor discuta luni), dar suntem încă într-un mediu în care încă nu am asimilar știrile despre inflația din SUA și ce înseamnă asta pentru Fed și dacă vor putea reduce dobânzile. Am intrat în acest weekend de stres geopolitic ca urmare a raportului despre IPC. Este un mediu de piață fragil pe termen scurt, dar după o perioadă fantastică, așa că este corect să existe un pic de vulnerabilitate.”

TINA FORDHAM, FONDATOR ȘI STRATEG GEOPOLITIC LA FORDHAM GLOBAL FORESIGHT, LONDRA

”Amploarea atacului Iranului asupra Israelului și lansarea din interiorul Iranului, precum și prin intermediul proxy-urilor este semnificativă. În ceea ce privește reacția pieței, am început să vedem că prețurile mărfurilor se mișcă mai sus, vineri. În următoarele câteva zile, așteptăm răspunsul Israelului – acesta este cel mai mare atac asupra Israelului din ultimele decenii. Riscul unui război regional a crescut semnificativ. Întrebarea devine dacă Israelul dorește să extindă conflictul. Cred că prețuș petrolul se va deschide mai sus. De asemenea, semnele că Iranul dorește să instituie o blocare ușoară a strâmtorii Hormuz este o îngrijorare, deoarece aceasta înseamnă că există potențial atât pentru întreruperi ale lanțului de aprovizionare, cât și pentru prețuri mai mari ale petrolului. Am intrat într-o perioadă periculoasă înainte de alegerile din SUA”.

NICK FERRES, ȘEF DE INVESTIȚII LA VANTAGE POINT ASSET MANAGEMENT, SINGAPORE

”Nu voi fi un general de fotoliu și să pretind că am un avantaj în ceea ce privește modul în care se va desfășura escaladarea. Din punctul nostru de vedere, vestea cea mai importantă pentru piețe, săptămâna trecută, a fost tendința de reaccelerare a inflației prețurilor de consum și implicația pentru traseul viitor al dobânzilor, pe termen scurt. Mai mult, dezamăgire în detaliile rezultatelor de la JPM și Wells de vineri. În acest context, așa cum am observat de ceva vreme, compensarea riscului în acțiuni este slabă în termeni detaliați și în raport cu Trezoreria. Ne-am redus deja expunerea la acțiuni înainte de aceasta, în ultimele două săptămâni.”

Fondatorii One United Properties au vândut din acțiuni, prin procedură accelerată CITEȘTE ȘI Fondatorii One United Properties au vândut din acțiuni, prin procedură accelerată

BRIAN JACOBSEN, ECONOMIST ȘEF la ANNEX WEALTH MANAGEMENT, MILWAUKEE, WISCONSIN

”Cheia este dacă Iranul va considera această răzbunare un răspuns măsurat și final, cu excepția cazului în care Israelul decide să escaladeze. În 2020, Iranul a considerat răspunsul său la uciderea generalului Soleimani de către SUA un răspuns măsurat și echitabil. Dacă rămâne dinte pentru dinte, în loc să escaladăm, atunci probabil vom vedea un oftat de ușurare în rândul acțiunilor, chiar dacă prețurile petrolului, aurul, dolarul și obligațiunile vor include toate o primă de risc pentru a reflecta conflictul.”

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
israel
atac