Poziția externă a României se deteriorează. Deficitul de cont curent a crescut cu 1 miliard de euro în august. Investițiile străine sunt în scădere

Poziția externă a României se deteriorează. Deficitul de cont curent a crescut cu 1 miliard de euro în august. Investițiile străine sunt în scădere
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 15 oct 2018

Deficitul de cont curent al balanței de plăți a ajuns la 5,83 miliarde de euro în primele 8 luni din acest an, cu 38% față de nivelul înregistrat în perioada similară din 2017, după ce importurile de bunuri au accelerat substanțial în ultima lună de vară, fiind insuficient acoperite de exporturi. Totodată, investițiile străine directe sunt în scădere față de anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Evoluția vine în contextul în care deficitul de cont curent a crescut cu circa 1 miliard de euro peste nivelul înregistrat în la finele lunii iulie, în condițiile în care doar deficitul pe partea de bunuri e mai mare cu aproape 1,7 miliarde de lei. Situația contului curent dădea semne de stabilizare la jumătatea anului, când avansul deficitului față de 2017 se redusese la circa 7%.

Față de primele 7 luni din 2017, balanța bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu aproape 1,5 miliarde de euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 123 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai redus cu 304 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare un excedent mai mic cu 308 milioane euro, arată datele publicate de Banca Națională a României.

Pe comerțul cu bunuri România înregistrat un deficit de peste 8,7 miliarde de lei la finele lui august (cu 2,5 miliarde de euro mai mare decât cel de anul trecut), în condițiile unor importuri ce se apropie de 50 de miliarde de euro. Acesta a fost insuficient acoperit de excedentul de exporturi se servicii, aflat la un nivel de circa 5,4 miliarde de euro, în contextul în care și pe acest segment au crescut importurile mai mult decât exporturile.

Pe segmentul de transporturi, excedentul s-a redus cu 64 de milioane de euro la 2,45 miliarde de euro, în timp ce turismul a generat un deficit mai mare cu 345 de milioane de euro la 816 milioane de euro.

VIDEO Trump îl acuză pe Putin că ”probabil” este implicat în asasinate și otrăviri CITEȘTE ȘI VIDEO Trump îl acuză pe Putin că ”probabil” este implicat în asasinate și otrăviri

Creșteri ale excedentului avem în sectorul lohn-ului, cu un avans de 34 de milioane de euro la 1,83 miliarde de euro și în sectorul altor servicii – unde intră și sectorul IT&C -, unde plusul este de 252 de milioane de euro la 1,9 miliarde de euro.

La capitolul venituri primare, unde sunt incluse veniturile din muncă, cele din investițiile financiare - investiții directe, de portofoliu sau împrumuturile între grupurile bancare , impozitele și subvențiile, inclusiv cele de la Uniunea Europeană, situația stă mai bine decât în primele 6 luni din 2017, în condițiile în care deficitul s-a redus de la 4,15 miliarde de euro la 3,85 miliarde de euro.

Excedentul balanței de venituri secundare a scăzut cu 308 milioane de euro, la 1,4 miliarde de euro, pe fondul unor intrări mai reduse de bani. În această categorie intră transferurile private de bani în și din străinătate, inclusiv remitențele celor care lucrează afară, precum și transferurile administrației publice, inclusiv fondurile europene.

Investițiile străine directe sunt în scădere

Fluxurile de investiții străine directe au scăzut cu 92 de milioane de euro la 2,86 miliarde de euro față de primele 8 luni din 2017. Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 2,52 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 346 milioane euro.

În comparație cu luna iulie, ISD au crescut cu aproape 550 de milioane de euro, însă avansul este insuficient pentru a ține pasul cu ieșirile de bani pe canalul comerțului, ceea pune presiune pe cursul de schimb. Țările din regiune au fie un cont curent echilibrat în acest moment sau sunt pe excedent.

Datoria externă totală a crescut cu 648 milioane euro, la 67,4 miliarde de euro pe termen lung, respectiv 30,6 miliarde de euro pe termen scurt.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit
cont curent
bnr