Milioane de smartphone-uri și televizoare cu Android sunt livrate cu tot cu malware

Milioane de smartphone-uri și televizoare cu Android sunt livrate cu tot cu malware
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 22 mai 2023

Două studii diferite realizate de experții în securitate cibernetică au descoperit două situații distincte în care utilizatorii dispozitivelor cu Android se află în pericol încă din momentul achiziției.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În ciuda asigurărilor date în mode repetat de Google, ecosistemul gestionat de gigantul american este în continuare afectat de numeroase situații care arată că sunt necesare eforturi mult mai mari și mai consistente din partea acestuia, dar care întârzie să apară.

Un studiu tocmai publicat de Trend Micro arată că 50 de producători diferiți au livrat 8.9 milioane de smartphone-uri cu Android pe care este preinstalat un malware.

Google lucrează la o funcție care transformă smartphone-urile în camere video pentru mașini CITEȘTE ȘI Google lucrează la o funcție care transformă smartphone-urile în camere video pentru mașini

Același malware, numit Guerrilla, a fost descoperit și în 15 aplicații găzduite de Google Play, de unde erau instalate de utilizatori care nu suspectau nimic, având încredere în magazinul oficial de conținut pentru Android.

Malware-ul în cauză colecta date personale pe care le trimitea către serverele atacatorului, care, la rândul lui, le vindea companiilor de publicitate.

În celălalt caz sunt implicate televizoare care, la fel, sunt vândute cu un malware pe ele. Televizoarele în cauză existau la vânzare pe Amazon, iar malware-ul era, în fapt, un clicker, care dădea click pe reclama pentru a genera bani. Acțiunea se petrecea în fundal, folosindu-se resursele televizorului fără cunoștința utilizatorului.

Acest caz a fost descoperit întâmplător, după ce un expert în securitate a cumpărat un astfel de televizor. Bill Budington, de la Electronic Frontier Foundation, a observat și analizat comportamentul malware-ului.

De regulă, în centrul acestor cazuri se află dispozitive vândute la prețuri suspect de convenabile, ceea ce ar trebui să dea de gândit celor care se află în fața unor oferte ce par greu de refuzat.

viewscnt
Afla mai multe despre
smartphone
televizor
android
google
malware