Parlamentul European a votat în favoarea reformei drepturilor de autor, care schimbă regulile în online. YouTube, Facebook și Google, afectați de schimbări

Parlamentul European a votat în favoarea reformei drepturilor de autor, care schimbă regulile în online. YouTube, Facebook și Google, afectați de schimbări
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 26 mar 2019

Parlamentul European a votat miercuri în favoarea reformei dreptului de autor, proiect care a stârnit numeroase controverse și o dispută aprinsă între creatorii de conținut și platformele online. Jucători ca YouTube, Facebook și Google ar fi puternic afectați de modificările legislative. 

Directiva a fost aprobată cu 348 de voturi pentru și 274 împotriva.

Directiva ar obliga platformele online, inclusiv gignați ca Google sau Microsoft, să plătească creatorii de conținut pentru afișarea acestuia, o lovitură puternică pentru agregatorii de știri. Totodată, directiva ar face platformele online responsabile pentru încălcarea drepturilor de autor, ceea ce ar obliga jucători ca YouTube, GitHub și Instagram să instaleze filtre pentru a împiedica utilizatorii să încarce materiale cu drepturi de autor.

Oponenții noilor reglementări susțin că acestea sunt un atac la libera exprimare și "ar omorî Internetul".

Decizia finală privind adoptarea directivei va fi luată în aprilie, fiind necesară ratificarea din partea Consiliul UE.

Google a avertizat recent că site-urile europene de știri ar putea pierde aproximativ 45% din traficul pe care îl au din motorul său de căutare, dacă noua directivă privind drepturile de autor va intra în vigoare în forma actuală. Pentru a simula efectele directivei, Google a testat o versiune modificată a paginilor de căutare în care rezultatele erau lipsite de imagini și scurtele descrieri de sub link-uri.

Gigantul american a aunțat chiar că ar putea renunța la servicul News în Europa dacă directiva va intra în vigoare.

Pe de altă parte, susținătorii modificărilor afirmă că noile reglementări vor echilibra distribuirea veniturilor, în beneficiul creatorilor de conținut.

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
drepturi de autor
legea copyright
google news
dreptri autor online
lege platforme online