EXCLUSIV Gălățeanul Dobrin Mitriță intră pe piața imobiliară prin achiziția unui teren de la o firmă implicată în dosarul fraudelor bancare

EXCLUSIV Gălățeanul Dobrin Mitriță intră pe piața imobiliară prin achiziția unui teren de la o firmă implicată în dosarul fraudelor bancare
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 31 aug 2020

Omul de afaceri Dobrin Mitriță (63 de ani), proprietarul producătorului și distribuitorului de tablă și profile metalice Doladela Company din Galați, a cumpărat, la licitație, cu 7,2 milioane de lei un teren pe malul lacului Grivița din nordul Bucureștiului de la o firmă implicată în dosarul fraudelor bancare cu credite de la BRD Unirea garantate și cu acest teren, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La sfârșitul lunii iulie, firmei lui Dobrin Mitriță i s-a adjudecat terenul în suprafață de circa 12.800 de metri pătrați al companiei insolvente Star Grup Băneasa la un preț de 7,2 milioane de lei, cu TVA inclus, potrivit lichidatorului judiciar, care a organizat anterior alte cinci licitații eșuate.

Pe acest teren a funcționat, în trecut, o bază sportivă, fiind amplasat pe malul lacului Grivița, într-o zonă în plină dezvoltare imobiliară. La circa 200 de metri distanță, omul de afaceri Dorin Mateiu, fondatorul fabricii de mezeluri Elit, construiește un ansamblu rezidențial cu circa 200 de apartamente pe un teren cu o dimensiune puțin mai mică decât a celui achiziționat de Mitriță. În zonă mai dezvoltă ansambluri rezidențiale AFI Europe și Cordia.

Dobrin Mitriță este proprietarul fabricii Doladela Company, cu o capacitate de producție de peste 4.000 de tone/lună de oțel prelucrat, potrivit siteului propriu. Compania de producție și cea de distribuție a lui Mitriță au raportat anul trecut o cifră de afaceri record în istoria grupului. Veniturile nete cumulate ale celor două firme au depășit 118 milioane de lei, un record al ultimilor 12 ani, și au înregistrat un profit de 3,2 milioane de lei, potrivit termene.ro.

„Societatea noastră nu dorește să facă cunoscute, la acest moment, destinația acestui teren, business-planuri și investiții viitoare“, au transmis, la solicitarea Profit.ro, reprezentanții  Doladela Company.

EXCLUSIV Sorin Crețeanu, prima ieșire în presă: Revine pe piața imobiliară cu un proiect exclusivist CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sorin Crețeanu, prima ieșire în presă: Revine pe piața imobiliară cu un proiect exclusivist

Firma a solicitat creditorilor Star Grup Băneasa eșalonarea plății terenului cu 60 de zile, în trei tranșe egale, până în 31 octombrie 2020.

Star Grup Băneasa, firmă al cărei asociat unic este Davo Kornichar, a intrat în insolvență în 2010, la un an de la înființare și după ce obținuse două credite de la BRD Unirea. Împrumuturile au fost primite cu ajutorul lui Vasile Creștin, potrivit referatului procurorilor DIICOT din dosarul fraudelor bancare, citat de presă. Frații Ioan și Vasile Creștin au fost anchetați de DNA pentru implicare în rețeaua care a obținut credite bancare ilegale de peste 85 milioane de euro, care a afectat băncile BRD, Volksbank și ATE Bank.

Acum, BRD Unirea este principalul creditor al Star Grup Băneasa, cu datorii în valoare de 2,4 milioane euro, mult sub prețul obținut pe terenul din Bucureștii Noi.

DECIZIE Consultanții în construcții se aleg cu noi obligații și amenzi. Mulți specialiști lucrează fără drept CITEȘTE ȘI DECIZIE Consultanții în construcții se aleg cu noi obligații și amenzi. Mulți specialiști lucrează fără drept

În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care s-a reflectat în volumul de vânzări de proprietăți din primul trimestru. În ciuda evoluției pozitive de la începutul anului, investitorii imobiliari preconizează o scădere a volumului de tranzacții în următoarea perioadă din cauza epidemiei de coronavirus.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a reintrat pe scădere, în luna iulie, cu 1,4%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la circa 50.000 de tranzacții, după creșterea suprinzătoare din  luna anterioară, care venise după două luni consecutive de scăderi abrupte cauzate de restricțiile impuse de COVID-19, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Volumul de tranzacții din primele șapte luni este într-o scădere nesemnificativă, de 1%, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, recuperând decalajul de 4,5% apărut după primele cinci luni. În luna iulie s-au consemnat cele mai multe tranzacții imobiliare din acest an. Spre comparație, vârful anului trecut a fost atins în octombrie, la fel ca și un an mai devreme.

Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019. Februarie a continuat creșterea, cu un avans de 21,5%. În martie, deși la jumătatea lunii a fost declanșată starea de urgență, românii au încheiat peste 48.000 de tranzacții, cu 8,6% peste volumul lunii corespondente din 2019. Numărul tranzacțiilor imobiliare s-a prăbușit în luna aprilie cu 33,8%, până la circa 27.000 de contracte, și a continuat în luna mai cu un minus de 27,8%. Surpriza a venit iunie, când numărul tranzacțiilor a crescut neașteptat de mult, cu 16,4%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la circa 46.800 de contracte.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
dobrin mitrita
doladela company galati
dosarul fraudelor bancare
brd unirea
star grup baneasa