EXCLUSIV Tranzacție - Global Vision cumpără Nova Building. Negocieri pentru noi achiziții

EXCLUSIV Tranzacție - Global Vision cumpără Nova Building. Negocieri pentru noi achiziții

Sorin Preda alături de Nova Building

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 19 ian 2023

Compania Global Vision, fondată de antreprenorul Sorin Preda, intenționează să se extindă pe sectorul de birouri, după ce s-a specializat, în ultimii ani, pe sectorul logistic. A cumpărat cu aproape 10 milioane de euro clădirea de birouri Nova Building din cartierul de afaceri al Bucureștiului și este în negocieri pentru noi achiziții.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Frații de origine libaneză Johny și Jihad Jabra, proprietarii dezvoltatorului imobiliar Forte Partners, au construit în 2008 Nova Building, o clădire cu 8 etaje și o suprafață închiriabilă de aproape 7.000 de metri pătrați, amplasată în zona Dimitrie Pompeiu. Imobilul a fost inițial închiriat de banca Italo-Romena și cumpărată de bancă în 2012 pentru circa 15 milioane de euro. Proprietățile băncii, devenită subsidiară a Veneto Banca, au intrat în 2017 în proces de lichidare, iar anul trecut omul de afaceri clujean Dorin Bob a cumpărat un portofoliu de 100 de proprietăți de la Immobiliare Italo Romena, printre care și Nova Building.

Antreprenorul Ibrahim Bahbahani, cofondator al unei clinici stomatologice frecventate de VIP-uri, a primit undă verde pentru ansamblul său de lux care îi marchează intrarea pe această piață CITEȘTE ȘI Antreprenorul Ibrahim Bahbahani, cofondator al unei clinici stomatologice frecventate de VIP-uri, a primit undă verde pentru ansamblul său de lux care îi marchează intrarea pe această piață

Acum, clădirea a fost cumpărată de la acesta, cu aproape 10 milioane de euro, de Sorin Preda și introdusă într-un proces amplu de renovare, cu un cost estimat la circa 2 milioane de euro, în urma căruia numele clădiri va deveni Corner Office Building, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

„Achiziția clădirii de birouri Nova Building reprezintă un pas firesc, la momentul actual, pentru Global Vision, întrucât compania noastră este într-o continuă creștere de peste 18 ani. Am ales această clădire în primul rând pentru a avea un spațiu al nostru, în care să putem optimiza activitățile celor trei divizii – Real Estate Development, Construction și Asset & Property Management. Totodată, această clădire poate deservi drept hub de afaceri pentru clienții și colaboratorii Global Vision, pe care ni-i dorim mai aproape, în ideea de a eficientiza munca de zi cu zi”, a declarat, pentru Profit.ro, Sorin Preda, CEO & Founder Global Vision.

Actalul sediu al Global Vision este în Globalworth Tower. Nova Building are acum chiriași precum Oppo, Square7, Omifa, NAI Romania.

EXCLUSIV Tranzacție - Omar Akili iese din afacerile cu grupul imobiliar Forte Partners și rămâne cu turnul de birouri Millo CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție - Omar Akili iese din afacerile cu grupul imobiliar Forte Partners și rămâne cu turnul de birouri Millo

Global Vision mai deține o clădire de birouri în proprietate. Este vorba despre monumentul istoric Brătianu Business Center din centrul Bucureștiului, pe care l-a restaurat în 2015 și l-a transformat în centru de afaceri cu funcțiuni multiple.

Planul lui Sorin Preda este să își dezvolte un portofoliu de birouri, scop în care este în negocieri pentru noi achiziții pe acest sector. În acest sens, investitorul vizează Bucureștiul, dar și orașele Constanța, Oradea, Brașov, Cluj-Napoca și Iași. Pe lângă achiziții, Global Vision va dezvolta și propriile clădiri de birouri în completarea parcurilor sale logistice.

„În viitor, estimăm că astfel de proiecte de birouri nu vor mai fi excepții în portofoliul nostru, ci vor deveni o componentă a parcurilor de business cu funcțiuni multiple pe care le dezvoltăm în zone strategice, dar și în puncte noi de pe harta României. Constanța, Oradea, Craiova sunt câteva dintre orașele pe care le avem în vedere atunci când ne referim la dezvoltarea sau transformarea unor spații în clădiri de birouri de clasa A. De exemplu, la Constanța Business Park am inclus deja în proiect și componenta de clădiri de birouri ce urmează a fi dezvoltate într-o etapă viitoare”, menționează Șerban Juverdeanu, Head of Development Global Vision.

Sorin Preda a cumpărat de la grupul bancar Erste un teren de aproape 100 de hectare în satul constănțean Lazu, unde Voestalpine intenționa să construiască, înainte de criza din 2008, un combinat siderurgic. Pe acest teren, el a gândit proiectul Constanța Business Park cu depozite și  producție ușoară în suprafață de peste 500.000 de metri pătrați, care să fie dezvoltat pe parcursul a șase ani și să ajungă la o investiție de peste 200 de milioane de euro.

Antreprenorul Ibrahim Bahbahani, cofondator al unei clinici stomatologice frecventate de VIP-uri, a primit undă verde pentru ansamblul său de lux care îi marchează intrarea pe această piață CITEȘTE ȘI Antreprenorul Ibrahim Bahbahani, cofondator al unei clinici stomatologice frecventate de VIP-uri, a primit undă verde pentru ansamblul său de lux care îi marchează intrarea pe această piață

În 2019, jumătate din firma Black Sea Vision, prin care se dezvoltă acest proiect, a fost cumpărată de Globalworth, într-un parteneriat 50%-50%, care a început cu un proiect logistic în Chitila în suprafață de 77.000 de metri pătrați și o investiție de 35,5 milioane de euro. Parteneriatul dintre cei doi investitori s-a extins, recent, și la Târgu Mureș, unde se va dezvolta un nou proiect logistic.

În trecut, Global Vision a contribuit la dezvoltarea mai multor proprietăți pe care Ioannis Papalekas le-a consolidat în portofoliul Globalworth sau le-a vândut: printre care City Mall, clădirile de birouri PGV Tower, Eliade Tower, BOB și BOC Towers sau ansamblul rezidențial UpGround.

Compania a dezvoltat și construit peste 1,7 milioane de metri pătrați și administrează aproximativ 800.000 metri pătrați în cadrul diviziei de Asset & Property Management. În 2022, Global Vision a livrat peste 100.000 metri pătrați de spații industriale și logistice, în București și în țară.

Pe parcursul anului 2022, volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale a totalizat aproximativ 1,25 miliarde de euro, cu 40% mai mult față de 2021, din care aproape 600 milioane de euro reprezintă volumul tranzacționat numai în trimestrul 4, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară JLL România. Un puternic factor de influență au fost achizițiile grupului Pavăl Holding, care au reprezentat aproape 37% din totalul anual.

În lipsa unor tranzacții cu portofolii și sub influența tendințelor globale și regionale care, deși cu întârziere, se manifestă și în România, pentru 2023 brokerii JLL se așteaptă la un volum ce nu va depăși media ultimilor ani, de aproximativ 8-900 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
global vision
sorin preda
nova building
dorin bob