Revine închisoarea pentru lucrări de infrastructură executate fără autorizație

Revine închisoarea pentru lucrări de infrastructură executate fără autorizație
scris 30 mar 2021

Președintele Iohannis a fost nevoit anul trecut să promulge proiectul legislativ, inițiat de PSD, care a eliminat închisoarea pentru diverse investiții de infrastructură realizate fără o autorizație de construire, dar acum un nou proiect legislativ, elaborat de reprezentanții actualei puteri, propune reincriminarea penală a acestor fapte.

VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Proiectul care a eliminat închisoarea pentru anumite lucrări efectuate fără autorizație de construcție a fost inițiat în 2018 de un grup de deputați PSD, în frunte cu fostul ministru al Justiției Florin Iordache, actul președinte al Consiliului Legislativ. Conform proiectului, în vigoare, nu mai sunt pedepsite cu închisoare, ci doar cu amendă infracțiunile de realizare fără autorizație de construire a mai multor tipuri de lucrări de infrastructură (autostrăzi, drumuri, poduri, apeducte, baraje), deschiderea de cariere și balastiere, branșamente, racorduri la utilități, lucrări privind căile de comunicații. În varianta inițială chiar și intervențiile asupra monumentelor istorice erau scoase de sub incidența penală, însă această prevedere a fost eliminată la presiunea arhitecților.

Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane CITEȘTE ȘI Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane

Despre parcursul proiectului legislativ din 2018-2019, Profit.ro a scris pe larg AICI.

Mai exact, a fost eliminată pedeapsa cu închisoare de la 3 luni la un an pentru:

Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei- lucrări de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare și reabilitare privind căi de comunicație, inclusiv lucrări de artă, rețele și dotări tehnico-edilitare, lucrări hidrotehnice, amenajări de albii, lucrări de îmbunătățiri funciare, lucrări de instalații de infrastructură, noi capacități de producere, transport, distribuție a energiei electrice și/sau termice, precum și de reabilitare și retehnologizare a celor existente;
- lucrări de foraje și excavări necesare în vederea efectuării studiilor geotehnice, prospecțiunilor geologice, exploatărilor de cariere, balastiere, sonde de gaze și petrol, precum și alte exploatări de suprafață sau subterane
- organizarea de tabere de corturi, căsuțe sau de rulote;

Toate aceste abateri de la lege au fost introduse în categoria contravențiilor și pot fi sancționate cu simple amenzi.

EXCLUSIV Noul contract de muncă, pregătit pentru menajere, plimbători de câini, bucătari, șoferi, grădinari, întreținători de piscine: angajatorul va trebui să constituie garanții pentru contribuții și impozite CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noul contract de muncă, pregătit pentru menajere, plimbători de câini, bucătari, șoferi, grădinari, întreținători de piscine: angajatorul va trebui să constituie garanții pentru contribuții și impozite

Proiectul PSD a foat adoptat de Parlament la finele anului 2018, dar în mai 2019, Președintele României a solicitat reexaminarea legii deoarece „prin raportare la importanța și dimensiunile acestor categorii de lucrări, amploarea acestora și consecințele pe care lipsa sau nerespectarea autorizațiilor de construcții le pot avea asupra siguranței publicului sau asupra mediului înconjurător, apreciem că se impune menținerea în sfera ilicitului penal a acestor fapte“.

Mai mult, președintele considera că dezincriminarea acestor fapte este de natură să afecteze chiar realizarea unor investiții publice, încurajând intervenții neautorizate asupra autostrăzilor, drumurilor județene, podurilor, rețelelor electrice sau în realizarea forajelor, generând riscuri la adresa siguranței cetățenilor.

Actul normativ a fost adoptat, din nou, în iulie anul trecut, de Parlament și, a fost promulgat de Președintele României în luna august, anul trecut.

Platformele de streaming, taxate de Guvern pe fondul pandemiei și închiderii cinematografelor CITEȘTE ȘI Platformele de streaming, taxate de Guvern pe fondul pandemiei și închiderii cinematografelor

Acum, mai mulți parlamentari ai actualei coaliții de guvernare au constatat, de la apariția legii, așa cum avertizase și șeful statului în cererea de reexaminare, ”o tendinţă de înmulţire a cazurilor în care se construieşte fără autorizaţie din cauza carenţelor legislaţiei existente care conţine sancţiuni neconforme cu gravitatea faptei”.

Aleșii invocă un caz semnalat de societatea civilă în judeţul Mureş, cu privire la albia râului Răstoliţa, aproape singurul în care se mai reproduce lostriţa, peşte pe cale de dispariţie. Albia a fost afectată de tuburile de beton pentru un drum forestier care taie un sit Natura 2000, o zonă protejată, iar reprezentanții societății civile reclamă că lucrările se fac fără acord de mediu şi fără autorizaţie de construire.

Alte cazuri invocate sunt din mediul juridic.

O lucrare de amenajare a albiei, consolidare mal şi construcţie ponton poate duce la dispariţia sau relocarea unei anumite specii dacă prevederile nu sunt respectate rezultând în afectarea gravă a ecosistemului zonei.

De asemenea, lucrările la reţele de distribuţie a energiei electrice, dacă sunt executate în afara prevederilor legale, pun în pericol viaţa şi siguranţa celor care le folosesc.

”În astfel de situaţii nimeni nu va răspunde penal pentru această ilegalitate, ci doar contravenţional, fiind pe picior de egalitate cu o faptă precum nerespectarea de către vecin a regimului de înălţime pentru casa pe care tocmai o construieşte”, arată autorii nolui proiect de lege.

FOTO Blocul contestat cu apart-hotel, birouri și magazine din Piața Lahovari se pregătește pentru construcție, la peste un deceniu de la inițierea proiectului CITEȘTE ȘI FOTO Blocul contestat cu apart-hotel, birouri și magazine din Piața Lahovari se pregătește pentru construcție, la peste un deceniu de la inițierea proiectului

Pirn acest proiect se propune, prin urmare, reincriminarea penală faptelor eliminate din lege și sancționarea lor din nou cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

”Comunitatea este preocupată de creşterea numărului de infracţiuni împotriva mediului şi de efectele acestora, care se extind din ce în ce mai mult asupra vieţii fiecărei persoane. Astfel de infracţiuni reprezintă o ameninţare la adresa mediului, dar şi asupra sănătăţii comunităţii, şi necesită prin urmare un răspuns adecvat. Pentru a realiza o protecţie eficace a mediului, este deosebit de importantă introducerea unor sancţiuni cu un caracter descurajant mai ridicat pentru construcţiile neautorizare care dăunează mediului. Experienţa a demonstrat că actualul sistem de sancţionare, contravenţional, nu este sufficient pentru a garanta respectarea în totalitate a legislaţiei şi a interesului general al comunităţii. O astfel de respectare poate şi trebuie să fie consolidată prin prevederea de sancţiuni penale, care demonstrează o dezaprobare socială de natură diferită din punct de vedere calitativ în comparaţie cu sancţiunile contravenţionale”, afirmă inițiatorii proiectului.

viewscnt
Afla mai multe despre
constructie
autorizatie
infrastructura
inchisoare
incriminare
penal
proiect
lege
parlament