Spitatele și școlile monumente istorice vor putea fi renovate fără autorizație de construire

Spitatele și școlile monumente istorice vor putea fi renovate fără autorizație de construire

Spitalul Colțea din București SURSA FOTO: Mihai Petre

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 22 iun 2020

Unitățile sanitare și cele de învățământ care sunt monumente istorice pot fi renovate fără autorizație de construire, cu anumite condiții, potrivit unui proiect de lege trimis la Președinție pentru promulgare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul de act normativ a fost adoptat de Camera Deputaților, care este for decizional. Inițiatori sunt 16 deputați PNL.

Vor putea fi executate lucrări fără autorizație doar dacă nu se modifică structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural. Nu sunt permise orice renovări, ci doar reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei, reparații la acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate, reparații și înlocuiri la pardoseli și la instalațiile interioare.

FOTO Conacul Cioponea și castelele Dărăscu-Enigărescu și Wesselényi, la vânzare CITEȘTE ȘI FOTO Conacul Cioponea și castelele Dărăscu-Enigărescu și Wesselényi, la vânzare

Necesitatea legii a fost motivată de faptul că prevederile legale sunt excesive și aproape deloc respectate, durata de timp pentru eliberarea avizelor este foarte mare, lipsesc specialiștii și prețurile sunt exorbitante. Acestea, spun inițiatorii, sunt piedici pe care un proprietar de monument istoric trebuie să le treacă pentru a putea începe procesul de restaurare/reabilitare.

viewscnt
Afla mai multe despre
monumente istorice
autorizatii
renovari