Ambient Sibiu a intrat în insolvență; Alpha Bank și BCR printre creditori

Ambient Sibiu a intrat în insolvență; Alpha Bank și BCR printre creditori
Cristina Cuncea
Cristina Cuncea
scris 15 sep 2015

Retailerul român de materiale de construcții Ambient Sibiu, o afacere de peste 100 de milioane de euro, a intrat în insolvență, după ce Tribunalul Sibiu a admis marți cererea companiei, deținută de omul de afaceri Ioan Ciolan, printre creditori numărându-se BCR, Alpha Bank, Piraeus Bank.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Admite cererea de chemare în judecată formulată de debitorul Ambient, cu sediul în municipiul Sibiu pentru deschiderea procedurii insolvenței și în consecință: Deschide procedura generală de insolvență împotriva debitorului Ambient. Desemnează administrator judiciar provizoriu, la cererea debitorului, pe Sibiuinsolv I.P.U.R.L”, se arată în decizia Instanței.

Ciolan a cerut la sfârșitul lunii august insolvența retailerului, pe care îl deține în proporție de aproape 71%.

”Modul în care a evoluat în ultimii ani sectorul construcțiilor și al comerțului cu materiale de construcții a arătat că piața autohtonă rămâne în continuare una dificilă, o piață în care doar firmele care în ultimii ani au adoptat măsuri de consolidare și eficientizare a afacerii au reușit să treacă peste dificultățile acestei perioade”, explicau reprezentanții companiei decizia de a intra în insolvență.

Procedura reorganizării judiciare a fost inițiată la propria cerere ”pentru protejarea patrimoniului societății prin implementarea unui cadru unitar și eficient de derulare a activității  și având scopul în continuitatea afacerii  prin menținerea întregului portofoliu de clienți”.

Ambient, o afacere de peste 100 de milioane de euro în 2014 (497,7 milioane de lei), a trecut anul trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 32,3 milioane de lei (7,3 milioane euro). În 2013, Ambient a avut un profit de 37 de milioane de lei (8,4 milioane euro) și afaceri de 627 milioane de lei (peste 140 milioane de euro).

Potrivit deciziei publicate pe site-ul Tribunalului Sibiu, creditorii Ambient sunt Alpha Bank România, Banca Comercială Română, Piraeus Bank , Mitliv Exim, Ax Perpetuum  Impex, Daw Benta România.

Rețeaua Ambient include 13 magazine, cel mai recent fiind deschis în Borșa (județul Maramureș) în 2013. În cadrul Ambient lucrau la sfârșitul anului trecut 1.276 de persoane față de 1.458 în 2013.Anul trecut datoriile companiei erau de 230 de milioane de lei (52 milioane de euro). Un alt acționar important al companiei este Gheorghe Călburean (12%), proprietar al companiilor Dafora Mediaș (foraj) și Condmag Brașov (costructor de conducte petroliere și de gaze), ambele în insolvență.

Potrivit companiei  poloneze de cercetare PMR, piața locală de bricolaj (retail, fără distribuție) a totalizat anul trecut 9,7 miliarde de lei (2,2 miliarde de euro), în creștere cu 2,9%, iar pentru acest an estimează un avans de 6,2%.

Ambient concurează pe piața românească cu retaileri precum Praktiker, Dedeman, Hornbach, Mr. Bricolage, Kingfisher și Leroy Merlin.

Piața românească a retailului de bricolaj traversează în ultimii ani o perioadă dificilă, marcată de retrageri și consolidare.

Grupul britanic Kingfisher a preluat în 2013, de la grupul francez Besson, magazinele Bricostore din România, care sunt transformate în Brico Depot. Retailerul german Obi a închis toate cele șapte magazine de pe piața românescă, unde a înregistrat pierderi în fiecare dintre ultimii ani începând cu 2008, când a deschis primul magazin.

În același timp, Leroy Merlin a preluat cele 15 magazine bauMax, iar grupul german Praktiker a vândut omului de afaceri turc Omer Susli operațiunile din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
ambient
insolventa
tribunal
bcr