Bulgaria presează UE să pună capăt standardelor duble pentru produselor alimentare. Comisia Europeană promite măsuri până în primăvara anului viitor

Bulgaria presează UE să pună capăt standardelor duble pentru produselor alimentare. Comisia Europeană promite măsuri până în primăvara anului viitor
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 1 mai 2018

Bulgaria a solicitat din nou ca Uniunea Europeană să adopte urgent măsuri împotriva standardelor duble practicate de jucători importanți din industria alimentară, care folosesc ingrediente de calitate inferioară în produsele destinate statelor membre mai sărace. Produsele de calitate inferioară față de statele din Vest au fost identificate și în supermarketurile din România, iar Comisia Europeană susține că va adopta, într-un timp scurt, măsuri pentru a preveni vânzarea unor alimente diferite sub aceeași etichetă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Oficiali bulgari, inclusiv premierul Boyko Borissov, comisari europeni și miniștri din mai multe state europene au participat, ieri, la Sofia, la o conferință pe tema standardelor duble pracicate de mărci de renume.

Comisarul european pentru justiție, protecția consumatorilor și egalitate de gen Vera Jourova, prezentă la eveniment, a declarat că problema standardelor duble "ar putea fi rezolvată foarte curând".

"Vom introduce penalități armonizate care ar trebui impuse în cazul unor nereguli între state. Nu trebuie să existe consumatori de mâna a doua în UE, nu este corect", a afirmat Jourova, adăugând că legislația în acest sens ar putea fi adoptată în primăvara anului viitor.

Supermarket-urile britanice Sainsbury’s și Asda fuzionează și creează cel mai puternic jucător pe piața de profil din Marea Britanie CITEȘTE ȘI Supermarket-urile britanice Sainsbury’s și Asda fuzionează și creează cel mai puternic jucător pe piața de profil din Marea Britanie

În prezent, comercializarea unor produse similare, dar care folosesc ingrediente diferite în funcție de țara unde sunt vândute este permisă în Uniunea Europeană, singura condiție fiind prezentarea clară și completă a ingredientelor.

"Standardele duble au făcut ca 100 de milioane de oameni să se simtă ca niște aborigeni. Aș fi foarte rușinat dacă aș fi în locul acestor producători și lanțuri de magazine. Cine este băiatul deștept care a decis că bebelușii bulgari preferă uleiul de palmier în loc de lapte? UE înseamnă un singur standard", a declarat premierul bulgar Boyko Borissov.

În februarie 2017, statele din Grupul de la Vișegrad, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, au făcut apel la celelalte state din Europa Centrală și de Est să se alăture inițiativei împotriva standardelor duble practicate de marile branduri, prin practica folosirii unor ingrediente de calitate inferioară în produsele alimentare destinate vânzării în statele mai sărace din Uniunea Europeană. 

În România, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în luna martie, și a anunțat că va efectua o anchetă privind respectarea dreptului la ocrotirea sănătății, după protestul Grupului de la Vișegrad.

Astfel, în urma unor verificări, Ministerul Agriculturii a identificat, vara trecută, 9 produse alimentare pentru care există diferențe de calitate semnificative între cele livrate pentru magazine din România și cele vândute în unele state din vestul Uniunii Europene. Au fost verificate produse lactate, din carne, pește și ciocolată, iar pentru 9 produse alimentare au fost găsite diferențe mari din punct de vedere al conținutului de grăsimi și proteine față de cele vândute în magazine din alte state UE.

Luna trecută, Comisia Europeană  a anunțat că a propus noi măsuri pentru protecția consumatoriloi, inclusiv pentru întărirea interdicției de comercializare a produselor cu dublu standard de calitate. CE vizează introducerea unor sancțiuni eficace pentru încălcările legislației UE privind protecția consumatorilor și abordarea produselor de consum cu dublu standard de calitate, o primă măsură fiind actualizarea Directivei privind practicile comerciale neloiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
ue
comisia europeana
alimente
standarde duble
romania
calitate
produse inferioare
diferente
vest
regiune