Hotelurile din București au ȋnregistrat cea mai mare creștere a numărului de ȋnnoptari din Europa Centrală și de Est

Hotelurile din București au ȋnregistrat cea mai mare creștere a numărului de ȋnnoptari din Europa Centrală și de Est
scris 25 oct 2018

Hotelurile din București au ȋnregistrat cea mai mare creștere a numărului de ȋnnoptari din Europa Centrală și de Est (ECE), de peste 10% pe an an ȋn intervalul 2013 – 2017, cea mai mare din regiune.

Ca dinamică, Bucureștiul depășește principalele capitale din ECE, și anume Viena, Praga, Budapesta, Varsovia, Bratislava și Sofia, creând bazele unei dezvoltări sustenabile a capacității de cazare.

Cu un număr de 3,2 milioane de ȋnnoptari ȋn 2017, Bucureștiul se află ȋncă la o distanță considerabilă de Praga (18 milioane de ȋnnoptări), Viena (15 milioane), Budapesta (10 milioane) și Varșovia (6 milioane), depășind doar Bratislava (2,7 milioane) și Sofia (2 milioane).

Studiu: Destinațiile de city break preferate de români în această toamnă. Cât costă o călătorie CITEȘTE ȘI Studiu: Destinațiile de city break preferate de români în această toamnă. Cât costă o călătorie

Tarifele medii ale hotelurilor din București au fost pe parcursul anului 2017 de 78,1 euro/ noapte, fiind mai mari decât în Sofia (76,1 euro/ noapte), Varșovia (75,4 euro/ noapte) și Bratislava (63,6 euro/ noapte), dar sub nivelul celor din Viena (96,9 euro/ noapte), Praga (87,5 euro/ noapte) și Budapesta (84,3 euro/ noapte), potrivit datelor firmei de cercetare STR Global, specializată ȋn industria hotelieră, citate de Cushman & Wakefield.

Ajustând tariful mediu cu gradul de ocupare (calculat de STR la 73,6% pentru București ȋn 2017), reiese că hotelierii din București au ȋncasat anul trecut, ȋn medie, câte 57,5 euro/ noapte pentru fiecare cameră disponibilă, ȋn creștere cu 6,4% față de anul precedent, indicator (RevPAR) care a continuat să crească și ȋn prima jumătate a acestui an, cu 4,7%, la 60,2 euro/ noapte.

Rezultatele pozitive ȋnregistrate de hotelurile din regiune au atras ȋn ultimii ani atât atenția dezvoltatorilor, cât și a investitorilor aflați ȋn căutare de randamente mai mari comparativ cu piețele vestice. În timp ce ȋn centrul unor orașe precum Praga, Budapesta sau Viena sunt ȋn prezent mai dificil de găsit terenuri sau clădiri care pot fi reconvertite ȋn hoteluri, ȋn orașe precum Varșovia, București sau Sofia capacitatea de cazare va continua să crească ȋn următorii ani, cu un ritm mediu anual cuprins ȋntre 3,9% (ȋn București) și 8,5% ȋn Varșovia.

În București, pentru următorii ani sunt programate spre deschidere mai multe hoteluri ce vor fi afiliate unor lanțuri internaționale, amintind aici Courtyard by Marriott (Fabrica de Glucoză), Ibis Styles (Știrbei Vodă), Hotel Indigo (George Enescu – Georges Clemenceau), Corinthia (Grand Hotel du Boulevard), Moxy by Marriott sau Autograph Collection (Doamnei).

viewscnt
Afla mai multe despre
hoteluri
cazare