Mai multe localități și zone din România au fost atestate ca stațiuni turistice de interes național și local

Mai multe localități și zone din România au fost atestate ca stațiuni turistice de interes național și local
scris 8 mai 2020

Guvernul, la inițiativa Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a adoptat joi Hotărârea pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități, ca stațiuni turistice de interes național, respectiv local.

"În urma verificării îndeplinirii criteriilor legale, la solicitarea autorităților administrației publice locale, localitățile Tășnad (județ Satu Mare), Lacu Sărat (județ Brăila), cât și Zona Turistică Centrul Istoric – Coridorul Crișul Repede (municipiul Oradea, jud. Bihor) și Zona Turistică Borlova – Muntele Mic (comuna Turnu Ruieni, județ Caraș-Severin) au fost atestate ca stațiuni turistice de interes național. Totodată, având în vedere potențialul turistic, dar și resursele naturale și antropice, localitățile Tăuții Măgherăuș (județ Maramureș), Vama (județ Satu Mare), Ocnele Mari (județ Vâlcea), Peștișani (județ Gorj), Jucu (județ Cluj) au fost atestate ca stațiuni turistice de interes local", a informat ministerul într-un comunicat.

Airbnb pregătește concedieri masive CITEȘTE ȘI Airbnb pregătește concedieri masive

Toate localitățile incluse în stațiunile turistice de interes național sau local vor beneficia de un punctaj sporit în obținerea de finanțări pentru proiectele regionale, scrie News.ro.

"Pe termen lung și mediu, atestarea localităților mai sus menționate ca stațiuni turistice de interes național, respectiv local, va crea un impact socio-economic pozitiv. Acestea vor putea fi promovate cu noul statut și astfel vor avea șanse mai mari ȋn atragerea de finanțări nerambursabile. Spre exemplu, investitorii ar putea accesa finanțări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice, fapt ce va contribui la creșterea numărului turiștilor de pe piața internă și externă. De asemenea, avȃnd ȋn vedere efectul multiplicator al turismului ȋn sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului ȋn localitățile atestate stațiuni turistice vor genera efecte benefice pentru dezvoltarea economică și creșterea calității vieții a rezidenților acestor zone", informează ministerul.

Totodată, pentru a sprijini dezvoltarea localităților care au potențial turistic ridicat și dispun de resurse turistice, dar sunt situate în zone montane cu relief neuniform sau cuprind arii protejate în care nu se poate interveni, au fost completate criteriile de atestare a stațiunilor turistice prevăzute în Anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008, în sensul permiterii sistemelor individuale de colectare și epurare, care asigură același nivel de protecție ca și sistemele centralizate de canalizare și epurare.

Până la acest moment, în România sunt atestate 51 de stațiuni turistice de interes național și 77 de interes local.

viewscnt
Afla mai multe despre
statiuni
interes national