Alpha Bank vinde credite neperformante de 11 miliarde euro, a doua mare tranzacție pe piața europeană de profil

Alpha Bank vinde credite neperformante de 11 miliarde euro, a doua mare tranzacție pe piața europeană de profil
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 22 feb 2021

Alpha Bank a ajuns la un acord privind vânzarea unui portofoliu de credite neperformante de aproape 11 miliarde de euro către fondul american Davidson Kemper Capital Management, a doua mare operațiune de acest fel din Europa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Portofoliul de împrumuturi neperformante, denumit Galaxy, are o valoare contabilă brută de 10,8 miliarde de euro, prețul de vânzare fiind egal cu aproximativ 35% din valoarea brută, potrivit băncii elene.

Este a doua mare operațiune de securitizare a unui portofoliu de credite neperformante din Europa, după vânzarea portofoliului de 24 miliarde de euro realizată de banca italiană Monte dei Paschi di Siena în 2018.

Sergiu Oprescu, primul român care va conduce rețeaua internațională a unui grup financiar. Alpha Bank Group îl numește președinte al holdingului creat cu acest scop, anunțat de Profit.ro CITEȘTE ȘI Sergiu Oprescu, primul român care va conduce rețeaua internațională a unui grup financiar. Alpha Bank Group îl numește președinte al holdingului creat cu acest scop, anunțat de Profit.ro

În urma tranzacției, Alpha Bank își va reduce rata de expunere la credite neperformante de la 43% la 24% și rata creditelor neperformante de la 29% la 13%.

Acordul cu Davidson Kemper include și vânzarea unei participații de 80% la subsidiara de managementul creanțelor Cepal Holdings a Alpha Bank, companie evaluată la 267 milioane de euro.

Alpha Bank este a doua mare bancă elenă în funcție de valoarea activelor și unul dintre cei mai mari 10 creditori prezenți pe piața din România.

La începutul anului, Alpha Bank a transferat  subsidiarele din România, Albania și Cipru către o societate de tip holding, deținută 100% de grup și condusă de Sergiu Oprescu, președintele executiv al Alpha Bank Romania.

Prin intermediul operațiunii, parte a unui proces de reorganizare inițiat în urmă cu doi ani, Alpha Bank a anunțat că vizează atingerea unei “flexibilități strategice” și "deblocarea valorii" pe piețele externe din regiune, profitând în special de poziția favorabilă din România și Cipru.

viewscnt
Afla mai multe despre
alpha bank
credite neperformante
portofoliul galaxy
davidson kemper
securitizare portofoliu imprumuturi neperformante