Volkswagen - obligat de tribunal să plătească 21 milioane euro despăgubiri unor proprietari de mașini diesel

Volkswagen - obligat de tribunal să plătească 21 milioane euro despăgubiri unor proprietari de mașini diesel
scris 21 iun 2019

Un tribunal din Cehia a decis ca 2.435 de proprietari de automobile Skoda și Volkswagen echipate cu motoare diesel să primească despăgubiri în valoare de 21 milioane euro.

Asociația Safe Diesel, care reprezintă în instanță proprietarii de automobile afectate de scandalul diesel, a anunțat că a câștigat procesul intentat în tribunalele cehești împotriva constructorului Volkswagen, obținând o despăgubire de 533 milioane de coroane cehești, echivalentul a circa 21 milioane de euro. În acest proces, Safe Diesel a reprezentat 2.435 de prorpietari, asta însemnând că fiecare va primi aproximativ 8.500 de euro (219.000 coroane cehești).

Decizia nu este definitivă, dar apelul pe care îl poate face Volkswagen nu poate fi decât pe criterii de procedură, potrivit celor de la Safe Diesel.

Reprezentanții asociației susțin că au reușit să obțină aceeași sumă pe care au primit-o proprietarii din SUA de astfel de vehicule echipate cu celebrele motoare diesel care aveau montate dispozitive de trucare a emisiilor.

Volkswagen AG a recunoscut că a instalat pe mașinile sale diesel dispozitivele care manipulau testele de emisii și a trebuit să plătească amenzi și compensații, în SUA, de peste 27 miliarde euro.

FOTO SPION Renault Captur: noua generație a SUV-ului a fost fotografiată fără camuflaj CITEȘTE ȘI FOTO SPION Renault Captur: noua generație a SUV-ului a fost fotografiată fără camuflaj

Cei de la Safe Diesel susțin că Volkswagen nu și-a exercitat dreptul de a face obiecții în cadrul procesului în timpul acordat de judecători, astfel că decizia a fost dată fără ca cei de la VW să fie audiați. Reprezentanții VW au transmis că vor face apel. În Schimb, Skoda, parte separată în proces, a fost prezentă, s-a apărat și cererea asociației a fost respinsă în cazul lor. Cei de la Skoda au susținut că proprietarii mașinilor nu au suferit nicio pagubă din cauza dispozitivelor de manipulare a emisiilor.

Safe Diesel duce în continuare campania de colectare de reclamații, având până în prezent peste 7.000 de plângeri înregistrate, care merg și el în instanță. Asociația susține că în Cehia au fost afectate 165.000 de automobile.

viewscnt
Afla mai multe despre
scandalul diesel
dieselgate
volkswagen despagubiri
skoda despagubiri cehia