Ciprian Roșca, director comercial în cadrul Cramele Recaș, spune, la Profit.ro TV, că implementarea Sistemului de Garanție – Returnare (SGR) „nu a fost manageriată foarte fair de către Ministerul Mediului”, producătorii de vin având dificultăți în adoptarea acestei practici.
„Marea noutate a acestei perioade este incertitudinea venită din implementarea SGR-ului, care din punctul nostru de vedere, nu a fost manageriată foarte fair de către Ministerul Mediului. În continuare sunt termene evazive, comercianții încă nu au capacitatea de a colecta aceste ambalaje și atunci, ne confruntăm cu un blocaj pe acest lanț, clientul final, punctul de vânzare, distribuitor-producător.
Înțelegem nevoia statului de a acomoda mediul legislativ cu normele europene, însă, pe partea de ambalaje de sticle se pare că sunt foarte puține țări în Europa care au introdus sistemul acesta de returnare a ambalajelor pentru ambalajele din sticlă. Chiar se pare că este greu să vândă aceste ambalaje mai departe după ce sunt reciclate”, spune Ciprian Roșca.

4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Pentru producătorii de vin, implementarea SGR-ului este dificilă în special ceea ce privește stocurile rămase din anii anteriori.
„Toți jucătorii din industria vinului aveam stocuri, atât pentru produsele uzuale, cât și pentru produse care se pretau pentru maturare la sticlă. Și probabil marii jucători au partea aceasta de cupaje, care au nevoie, în special la vinurile roșii, de a sta în cramă undeva 2-3 ani de zile.
Toată această manipulare suplimentară cu scoaterea lor din baxuri, marcarea acestor sticle, după care din nou baxarea, paletizarea și punerea în depozit ne-au costat atât bani, cât și resursa umană care a făcut aceste operațiuni”, explică acesta.
După doar un an de funcționare, RetuRO, compania care administrează SGR, cel mai mare proiect de economie circulară din țară, raportează rezultate remarcabile: aproape 3,5 miliarde de ambalaje colectate, 93% dintre ambalajele colectate deja trimise spre reciclare și o rată medie de colectare de peste 80% în ultimele 7 luni.
„Noi, producătorii, am preluat costurile acestea interne de manipulare, de marcare, probabil că o să avem și ceva pierderi, pentru că la momentul în care legea va intra în vigoare, nici un comerciant nu ar mai trebui să comercializeze astfel de produse și atunci, luăm în calcul că este posibil să avem niște retururi din piață fără însemnele SGR. Toată piața va pune presiune pe producător, atât comerciantul final, retailerul, astfel încât probabil că vom fi singurul jucător care va plăti această notă de plată.

Pare că anul acesta armonizarea este mai mare. Deja îmbutelierile noastre au fost în acest spirit. Deja de la 1 decembrie 2023 suntem obligați să îmbutelim doar cu acest însemn și atunci practic am avea problemă doar cu stocurile existente în piață”, mai adaugă el.