Prețul spot al energiei s-a majorat cu 40% duminică. România rămâne cea mai scumpă piață din Europa

Prețul spot al energiei s-a majorat cu 40% duminică. România rămâne cea mai scumpă piață din Europa
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 20 ian 2019

Prețul mediu al unui MWh de energie electrică livrat luni s-a majorat cu aproximativ 40%, la 406 lei/MWh (sau 86 euro/MWh) pe piața pentru ziua următoare (PZU), acesta fiind cel mai mare preț înregistrat în regiune și pe principalele burse de energie europene. Nivelul este cu aproape 100 de lei sunt maximul anului, realizat miercuri pentru energia cu livrare în ziua de joi, de 507 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Prețul din România este similar celui de pe piața ungară și cu 13 euro peste cel de pe piața slovacă și cehă.

În ultimele zile, ca urmare a instaurării unei noi perioade geroase în Europa în perioada următoare, prețurile din Cehia și Slovacia au crescut considerabil. Dacă săptămâna trecută, când în România prețul era de peste 100 de euro/MWh, în cele două state foste comuniste, prețul era de 40-50 euro, în prezent ecartul s-a micșorat la 13 euro.

DOCUMENT Prețul electricității pentru clienții casnici va rămâne relativ constant în următorii 3 ani. Hidroelectrica și Nuclearelectrica - obligate să se mulțumească cu un profit reglementat de 5% CITEȘTE ȘI DOCUMENT Prețul electricității pentru clienții casnici va rămâne relativ constant în următorii 3 ani. Hidroelectrica și Nuclearelectrica - obligate să se mulțumească cu un profit reglementat de 5%

Duminică dimineață, România importa aproximativ 300 MW, ca urmare a consumului de weekend, de doar 7500 MW.

Producția de hidrocarburi și de energie eoliană era în parametrii ultimelor săptămâni, de 1800, respectiv 1400 MW. Energia hidro și cea eoliană se situau undeva la 1.100 MW, iar cea pe cărbune la 1.400 MW

Prețurile electricității cu livrare în februarie din Europa cresc, ca urmare a prognozei meteo. Importul, decisiv la stabilizarea sistemului în această săptămână - la nivel record de peste 1.800 MW CITEȘTE ȘI Prețurile electricității cu livrare în februarie din Europa cresc, ca urmare a prognozei meteo. Importul, decisiv la stabilizarea sistemului în această săptămână - la nivel record de peste 1.800 MW

Prețurile energiei cu livrare în luna februarie de pe principalele piețe europene, s-au majorat săptămâna trecută ca urmare a prognozei meteo emise pentru respectiva perioadă.

Astfel, prețul din Franța pentru energia electrică cu livrare în luna februarie s-a majorat cu 3 euro/MWh, ajungând la 74,75 euro/MWh.

Și prețul energiei similare tranzacționate în Germania a câștigat 2 euro/MWh, încheind ziua de tranzacționare de joi la 61,05 euro/MWh.

În Italia, prețul energiei cu livrare în luna februarie s-a apreciat cu 2,25 euro/MWh, până la 72,75 Euro/MWh.

Singura piață cu o creștere mai moderată a prețului a fost cea spaniolă, unde un MWh cu livrare în februarie se tranzacționa joi doar cu 61,50 euro, cu numai un euro peste nivelul de închidere al zilei de miercuri.

"Săptămânile următoare și luna viitoare va exista o tendință de apreciere. Vremea se va răci, în special în săptămâna a 6-a (între 4 și 10 februarie - n.r.)”, a declarat un broker, citat de Platts.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
pot
pzu
record