FOTO Ansamblul istoric al fostei mine Petrila, vândut Consiliului Județean Hunedoara cu 1,5 milioane lei de către Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului

FOTO Ansamblul istoric al fostei mine Petrila, vândut Consiliului Județean Hunedoara cu 1,5 milioane lei de către Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului

Sursă foto: https://www.facebook.com/PlanetaPetrila

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 dec 2021

Ministerul Energiei a primit împuternicire de la Guvern pentru a-și mandata reprezentanții în AGA Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului SA (SNIMVJ), pe care ministerul o controlează integral în numele statului român, să voteze pentru vânzarea de către companie a activelor care formează ansamblului istoric al fostei mine de huilă Petrila, către Consiliul Județean Hunedoara, contra sumei de 1,5 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Discuții despre preluarea patrimoniului cultural al minei de către CJ Hunedoara se poartă de cel puțin doi ani, autoritatea județeană exprimându-și intenția de a amenaja un Muzeu al Mineritului, de a da unele clădiri în administrarea Primăriei Petrila și de "a pune la dispoziția investitorilor" un teren de 16 hectare de pe amplasament.

CONFIRMARE Compania de asigurări franceză Axeria, având în spate Watford Insurance, care s-a retras pe piața RCA din România, intră pe piața locală CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Compania de asigurări franceză Axeria, având în spate Watford Insurance, care s-a retras pe piața RCA din România, intră pe piața locală

"Pe parcursul execuției lucrărilor de închidere și ecologizare s-a emis Ordinul ministrului Culturii nr. 2823/21.12.2015, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 15/08.01.2016 - partea I, prin care Exploatarea Minieră Petrila a fost clasată ca “monument istoric în categoria ansamblu, grupa valorică A” la solicitarea comunității locale a orașului Petrila. În conținutul ordinului se precizează și coordonatele punctelor de contur ale zonei de protecție a monumentului istoric, conform cărora rezultă că întreaga incintă principală a Minei Petrila este cuprinsă în zona de protecție a monumentului istoric", se arată într-un Memorandum elaborat de Ministerul Energiei și aprobat acum de Guvern.

Potrivit sursei citate, pe amplasamentul minei Petrila au rămas un număr de 4 clădiri clasate ca monumente istorice și 22 de clădiri aflate în zona de protecție a monumentelor istorice, aflate în proprietatea SNIMVJ SA, care, potrivit obligațiilor și responsabilităților care decurg din prevederile Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, nu pot fi demolate.

Sport & Wellness - salarii scăzute în săli de fitness, dar angajații își rotunjesc venitul din comision. Cel mai mic și cel mai mare salariu CITEȘTE ȘI Sport & Wellness - salarii scăzute în săli de fitness, dar angajații își rotunjesc venitul din comision. Cel mai mic și cel mai mare salariu

Ansamblul declarat monument istoric este format din atelierele mecanice ale fostei mine, clădirea compresoarelor vechi și două puțuri, din care unul cu turn și hală.

Valoarea de inventar a tuturor acestor active este de peste 18,7 milioane lei (din care doar 1,76 milioane lei valoare amortizată), fiind evaluate oficial la o valoare de piață de 2,43 milioane lei.

VIDEO Angajații din spitale au ieșit pe stradă pentru salarii. ”Plugușorul suferinței lucrătorilor din sănătate” CITEȘTE ȘI VIDEO Angajații din spitale au ieșit pe stradă pentru salarii. ”Plugușorul suferinței lucrătorilor din sănătate”

"Începând cu anul 2017 și până în prezent, SNIMVJ SA a asigurat în continuare paza imobilului și a incintei aferente. Păstrarea acestor imobile a presupus costuri suplimentare pentru societate (respectiv 1.035.870 lei reprezentând impozite și taxe locale și 2.311.645 lei servicii de pază, achitate în perioada 2017-2020). (…) În urma unor evenimente meteo din luna ianuarie 2019, o parte din cladirile aferente ansamblului istoric au suferit deteriorări, (prăbușirea parțială a acoperișului, cauzată de căderile masive de zăpadă și ploaie). SNIMVJ nu poate să asigure întreținerea și reparația acestui active, cu excepția pazei, întrucât acesta nu mai este utilizat în scopul pentru care a fost construit. Începând cu data de 31.12.2021, toți angajații SNIMVJ sunt disponibilizați (conform prevederilor planului de închidere și a planului de disponibilizare aprobat)", se mai menționează în Memorandum.

În octombrie anul acesta, Consiliul Județean Hunedoara a transmis Ministerului Energiei că marea majoritate a imobilelor care alcătuiesc Ansamblul Istoric Mina Petrila se află într-o stare avansată de degradare. Instituția a semnalat că s-au produs numeroase acte de vandalism, care duc la deprecierea continuă a imobilelor, a evidențiat costurile ridicate pentru asigurarea pazei și protecției monumentelor istorice și a propus să le cumpere la prețul de 1,5 milioane lei.

DOCUMENT Guvernul introduce noi condiții la vânzarea și garanția bunurilor, inclusiv cu conținut digital, precum gadget-uri. Mediul de afaceri reclamă lipsa consultării CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul introduce noi condiții la vânzarea și garanția bunurilor, inclusiv cu conținut digital, precum gadget-uri. Mediul de afaceri reclamă lipsa consultării

Cele mai recente discuții între SNIMVJ și CJ Hunedoara pe această temă au avut loc în noiembrie și luna aceasta. Tot în decembrie, Consiliul de Administrație al companiei a avizat vânzarea activelor către CJ Hunedoara cu 1,5 milioane lei.

"Față de cele prezentate, vă rugăm sa aprobați împuternicirea Ministerului Energiei sa acorde mandat reprezentanțior statului în Adunarea generală a acționarilor societății SNIM Valea Jiului SA, pentru vânzarea activelor care formeaza „Ansamblul istoric Mina Petrila” în temeiul prevederilor art. 4 alin.(4) și alin.(8) din Legea nr. 422/2001, republicată, privind protejarea monumentelor istorice, către Consiliul Județean Hunedoara, care și-a exprimat dreptul de preempțiune pentru cumpărarea acestor bunuri, conform prețului propus de acesta", se conchide în Memorandumul aprobat de Guvern.

viewscnt
Afla mai multe despre
mina petrila monument istoric
inchidere mina petrila
mina petrila valea jiului
muzeul mineritului valea jiului
societatea nationala inchideri mine valea jiului