DOCUMENT Armata română vrea internet prin satelit de la Elon Musk

DOCUMENT Armata română vrea internet prin satelit de la Elon Musk
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 9 mai 2023

Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii din subordinea Statului Major al Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN) ia în calcul achiziționarea de servicii și echipamente satelitare Starlink sau similare, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Serviciul Starlink, dezvoltat de compania SpaceX, fondată de Elon Musk, este disponibil și în România de anul trecut.

Ordonanța tăierilor: Supraimpozitarea energiei și gazelor, posibil insuficientă pentru finanțarea plafonării prețurilor la consumatorii finali CITEȘTE ȘI Ordonanța tăierilor: Supraimpozitarea energiei și gazelor, posibil insuficientă pentru finanțarea plafonării prețurilor la consumatorii finali

Mai important în context, Musk a oferit regimului de la Kiev, de la startul invaziei ruse asupra Ucrainei, zeci de mii de terminale Starlink, importante atât în cadrul comunicațiilor militare, cât și pentru infrastructurile civile critice, aflate sub atacul forțelor Kremlinului.

Acum, Comandamentul român al Comunicațiilor și Informaticii vrea să cunoască produsele de acest tip inclusiv pentru a vedea cât costă și care ar fi termenele de livrare, înainte de organizarea unei eventuale licitații.

CONFIRMARE Tamura a cerut ajutor de stat pentru o fabrică în Fetești-Gară CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tamura a cerut ajutor de stat pentru o fabrică în Fetești-Gară

Armata vrea acces la rețeaua globală de comunicații satelitară ″pentru asigurarea serviciului de internet cu viteză de descărcare între 100 Mb/s și 200 Mb/s și o latență de până la 20 Ms oferind acoperire în locațiile aflate pe teritoriul României, Europa, inclusiv Marea Neagră, Marea Mediterană, nordul Africii, Oceanul Atlanticii″.

Un abonament Starlink costă în România 230 de lei pe lună, costurile cu echipamentele hardware necesare ajungând la 2.400 de lei. În România, viteza medie de download prin Starlink este de 94 Mb/s.

DOCUMENT Armata română vrea internet prin satelit de la Elon Musk
DOCUMENT Armata română vrea internet prin satelit de la Elon Musk
Extras din documentația procedurii

Extras din documentația procedurii

viewscnt
Afla mai multe despre
elon musk starlink romania
elon musk starlink ucraina
starlink romania
mapn starlink