Curtea de Apel a închis dosarul Hexi Pharma: faptele s-au prescris; doi directori scapă de condamnări. Statul a rămas acum să achite onorariile mai multor experți

Curtea de Apel a închis dosarul Hexi Pharma: faptele s-au prescris; doi directori scapă de condamnări. Statul a rămas acum să achite onorariile mai multor experți
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 mar 2023

Curtea de Apel București a dispus încetarea procesului penal împotriva celor doi directori de la compania Hexi Pharma, Flori Dinu și Mihai Levi și a anulat condamnările la închisoare primite în prima instanță.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Cei doi fuseseră condamnați în primă instanță la câte 3 ani de închisoare, decizia fiind una pe fond și nedefinitivă, arată Agerpres.

Decizia de acum de a sista procesul vine după ce judecătorii de la Curtea de Apel din Capitală au constatat că faptele de care sunt acuzați cei doi directori Hexi Pharma de fapt s-au prescris.

ULTIMA ORĂ Două noi zile libere, stabilite prin lege, pentru români CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Două noi zile libere, stabilite prin lege, pentru români

Flori Dinu, directorul general al companiei Hexi Pharma, primise în ianuarie 2019, la Tribunalul București (instanța de fond), o condamnare de 3 ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și participație improprie la infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, iar Mihai Leva, șef de producție al firmei, fusese condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare. De asemenea, compania a fost obligată la plata unei amenzi penale de 2,6 milioane lei.

Aceste pedepse au fost anulate vineri de Curtea de Apel București, pe motiv că faptele s-au prescris. Magistrații au aplicat, ca și în alte dosare importante din ultima vreme, deciziile Curții Constituționale privind prescrierea faptelor.

Cei doi directori au primit interdicția de a ocupa funcția de manager într-o societate comercială, precum și exercitarea oricărei activități într-o societate având ca obiect producerea și comercializarea de biocide, pe o perioadă de 5 ani.

Patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, s-a sinucis în mai 2016, când a aflat că procurorii au deschis o anchetă penală în legătură cu dezinfectanții diluați livrați de companie către sute de spitale.

Statul român va plăti, din bugetul Ministerului Justiției, onorariile mai multor experți consultați în dosarul în care compania Hei Pharma și doi dintre directorii acesteia au fost trimiși în judecată pentru înșelăciune, fals și zădărnicirea combaterii bolilor. Un expert chimist și două experte contabile au de încasat, în total, peste 90.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
hexi pharma dosar penal
hexi pharma dezinfectanti diluati neconformi
avere hexi pharma
hexi pharma insolventa