Schimbări pe piața taximetriei: Șoferii să aibă un cazier judiciar curat, managerii să fi absolvit liceul

Schimbări pe piața taximetriei: Șoferii să aibă un cazier judiciar curat, managerii să fi absolvit liceul

Sursa foto: Profit.ro / Laszlo Raduly

scris 27 ian 2016

Taximetriștii și managerii companiilor de taxi sau care închiriază mașini vor fi obligați să aibă un certificat de cazier judiciar "curat", care să indice clar și distinct că nu au fost condamnați pentru trafic și consum de droguri, trafic de persoane și alte infracțiuni precum cele contra siguranței pe drumurile publice și patrimoniului. Managerii vor fi obligați să aibă și un document care să ateste că au absolvit liceul, chiar dacă nu au trecut și Bacalaureatul.

Cerința a fost introdusă, miercuri, de Guvern, în condițiile în care, la acest moment, șoferii de taxi pot practica această meserie indiferent de cele scrie în cazierul judiciar.

Legislația mult prea permisivă este și argumentul pentru care Guvernul a decis modificarea.

"O prevedere problematică la aplicare este cea care pevede că «pentru a putea urma cursurile de pregătire profesională, conducătorii auto solicitanți vor prezenta următoarele documente: (...) c) cazierul judiciar» fără a preciza nicio condiție a cărei îndeplinire este demonstrată prin cazierul judiciar. Oricine poate prezenta un cazier judiciar. Este introdusă acum condiția ca practicanții profesiei de taximetrist să nu aibă mențiuni în cazierul judiciar, fapt ce vine în sensul asigurării siguranței cetățeanului și a practicării profesiei în mod onorabil și legal", justifică Guvernul.

EXCLUSIV Toate firmele de taxi din București, obligate să aibă mașini pentru persoanele cu handicap CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Toate firmele de taxi din București, obligate să aibă mașini pentru persoanele cu handicap

Practic, șoferii de taxi și managerii companiilor trebuie să aibă un certificat de cazier judiciar cu mențiuni din care să rezulte că nu au fost condamnați pentru infracțiuni contra siguranței pe drumurile publice, infracțiuni privind traficul și consumul de droguri, infracțiuni contra vieții, sănătății și integrității corporale, infracțiuni privind traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, infracțiuni contra patrimoniului.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
taxi
soferi
cazier