ANAF a pus bățul pe "multinaționale". Acestea aduc Guvernului venituri de 100 miliarde de lei, dar Fiscul le-a mai stabilit, suplimentar, 1,5 miliarde lei

ANAF a pus bățul pe "multinaționale". Acestea aduc Guvernului venituri de 100 miliarde de lei, dar Fiscul le-a mai stabilit, suplimentar, 1,5 miliarde lei
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 28 mar 2019

Mesajele tot mai dure transmise in ultimii doi ani de guvernanti la adresa "multinaționalelor" nu au rămas fără efecte. Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), direcția din ANAF care se ocupă de marile companii, a stabilit la inspecțiile fiscale derulate anul trecut sume suplimentare de plată de 1,5 miliarde de lei, dublu față de anul anterior, potrivit datelor Profit.ro. Valoarea sumelor stabilite de plată a fost dublă chiar dacă numărul de controale a fost mai redus comparativ cu anul anterior. Deși suma de 1,5 miliarde de lei pare mare, reprezintă doar 1,5% din totalul veniturilor de 102 miliarde de lei încasate de Guvern anul trecut de la aceste firme.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernanții au avut în ultimii doi ani o retorică dură la adresa "multinaționalelor", pe care le acuză că nu plătesc în România taxe și impozite la nivelul la care ar trebui și transferă profituri obținute aici către țări cu taxare mai redusă. Marile companii sunt în mare parte grupuri multinaționale, pentru care operațiunile din România reprezintă doar o parte a afacerilor.

De ce este important: "Multinaționalele" sunt în general cele mai mari firme prezente în România, companii care produc valoare adăugată mare, plătesc cele mai bune salarii din mediul privat și generează, prin activitatea pe care o desfășoară, oportunități de afaceri pentru multe alte firme, inclusiv IMM-uri. Înfierarea în mod repetat de către politicieni a acestor companii ca având un comportament intenționat incorect, lucru fals, nu este benefic, întrucât riscă să facă România mai puțin atractivă pentru investiții.

De exemplu, recent, liderul PSD, Liviu Dragnea, a acuzat funcționarii ANAF și pe cei ai altor instituții că nu vor să țină cont de Legea prevenirii, arătând că numeroase firme românești au fost închise, dar că nu a văzut sancțiuni și pentru companii străine.

La fel ca în cazul sumelor suplimentare, și pierderile fiscale ale marilor companii au fost diminuate cu 1,64 miliarde lei, față de circa 850 de milioane în 2017.

Diminuarea pierderii fiscale înseamnă că marile companii au un spațiu mai redus să-și diminueze în viitor, din cauza acestor pierderi, impozitul pe profit plătit statului.

VIDEO DIN CONTROL Case de marcat cu jurnal electronic - Antifrauda a început controale riguroase. În ultimele luni nu a dat nicio amendă pe noile case de marcat CITEȘTE ȘI VIDEO DIN CONTROL Case de marcat cu jurnal electronic - Antifrauda a început controale riguroase. În ultimele luni nu a dat nicio amendă pe noile case de marcat

Cele mai multe inspecții și controale fiscale au vizat producerea și comercializarea mărfurilor agroalimentare - peste 140, producerea și comercializarea produselor energetice - 59 și transporturi - 39.

Sume suplimentare totalizând peste 100 de milioane de lei au fost consemnate în sectorul agroalimentar - 191 milioane de lei, energie - 156 milioane lei, alcool - 150 milioane de lei și industria lemnului - 116 milioane lei.

DGAMC administrează 2.737 de companii din toată țara, ce dețin 22.957 sedii secundare.

Importanța pentru bugetul statului

Profit.ro a scris, la finele lunii februarie, citând cele mai recente date oficiale, că cele mai mari 3.000 de companii din România, în foarte mare parte firme controlate de grupuri străine, au generat în primele nouă luni ale anului trecut peste 40% din veniturile fiscale ale statului, venituri colectate de ANAF.

De asemenea, cele aproape 3.000 de companii furnizează mai mult de jumătate din tot impozitul pe profit colectat de stat de la cele peste 104.000 de companii incluse la acest tip de impozitare, relevă date ale Fiscului.

viewscnt
Afla mai multe despre
multinationale
anaf
companii
inspectii
sume suplimentare