Antifrauda va avea servicii județene, cu cel puțin 10 inspectori dedicați. În județele mari, numărul de inspectori va fi dublu. Boloș: Presupune suplimentări de personal

Antifrauda va avea servicii județene, cu cel puțin 10 inspectori dedicați. În județele mari, numărul de inspectori va fi dublu. Boloș: Presupune suplimentări de personal
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 27 feb 2024

Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), responsabilă în cadrul ANAF cu controalele inopinate și combaterea evaziunii, va avea structuri și la nivelul județelor, nu doar la nivel regional, cum are în prezent, prevede un proiect. Potrivit informațiilor Profit.ro, urmează ca la nivelul județelor să fie organizate servicii conduse de câte un inspector șef. Aceste servicii ar urma să aibă cel puțin 10 inspectori dedicați, în timp ce la nivelul județelor mari și importante economic se iau în calcul cel puțin 20.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În prezent, la nivelul fiecăreia dintre cele opt regionale, sunt organizate servicii (de exemplu, Serviciul 1, Serviciul 2, etc), care, în funcție de sarcinile primite, pot merge să controleze pe tot teritoriul regionalei, azi într-un județ, mâine în altul.

În prezent, este luată în calcul relocarea către aceste noi servicii județene din personalul existent la nivelul regionalei, inclusiv a posturilor de inspector șef, odată cu diminuarea numărului de servicii. Ulterior s-ar putea face și angajări, având în vedere că Antifrauda este una dintre instituțiile de control cu cel mai ridicat grad de poturi vacante.

Într-o intervenție la un post de televiziune, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că demersul de înfiinșțare a unor structuri județene presupune și suplimentarea personalului.

"E nevoie de oameni la nivelul județelor și da presupune să avem aceste suplimentări de personal, dar să știți că nu de dragul de a sta la birou noi funcționari. Este o activitate de teren, trebuie să aibă mijloacele de transport specifice. Nu sunt adeptul ca această activitate să o facem din birou și de la nivel regional, ci trebuie să aibă toate mijloacele la îndemână, pentru ca să avem eficiență în combaterea activităților economice ilicite, a evaziunii fiscale și să știe de frică contribuabilii care săvârșesc fapte de evaziune fiscală", a spus Boloș la postul Digi 24.

Antifrauda este organizată doar pe regiuni, fără reprezentare la nivel de județ, încă de la înființare, pe final de 2013. Anterior, Garda Financiară, instituția pe care a înlocuit-o Antifrauda, a avut și reprezentare la nivel de județ. ANAF, deși are de asemenea, organizare pe regiuni, are și agenții județene.

Reorganizare la ANAF și Finanțe - crește cu 76 numărul de posturi în minister, precum și numărul de secretari de stat, apare încă un vice la ANAF. Direcția de mari contribuabili, de unde e detașat Mișa, va fi absorbită în cadrul ANAF CITEȘTE ȘI Reorganizare la ANAF și Finanțe - crește cu 76 numărul de posturi în minister, precum și numărul de secretari de stat, apare încă un vice la ANAF. Direcția de mari contribuabili, de unde e detașat Mișa, va fi absorbită în cadrul ANAF

Structura actuală a regionalelor

  1. Direcția Regională Antifraudă București: București și județul Ilfov
  2. Direcția Regională Antifraudă Suceava: județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  3. Direcția Regională Antifraudă Constanța: județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
  4. Direcția Regională Antifraudă Alexandria: județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
  5. Direcția Regională Antifraudă Târgu Jiu: județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  6. Direcția Regională Antifraudă Deva: județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
  7. Direcția Regională Antifraudă Oradea: județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
  8. Direcția Regională Antifraudă Sibiu: județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu

Înființarea serviciilor județene ar putea aduce beneficii prin eliminarea orelor pierdute pe drum (de la sediul regionalei către locul controlului) și prin cunoașterea mai bună a situației din teren, în timp ce un argument contra ar putea fi riscul mai ridicat de integritate pentru inspectori.

Numărul de funcții de conducere nu ar trebui să înregistreze o variație semnificativă.

EXCLUSIV Poliția își caută sedii la datornicii ANAF CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Poliția își caută sedii la datornicii ANAF

La noua structură se va trece odată ce proiectul de OUG va fi aprobat de către Guvern.

Una dintre dificultățile cu care se va confrunta Antifrauda va fi reticența oamenilor de a se muta într-un alt județ cu serviciul. De exemplu, oameni care în ultimii 10 ani au lucrat la regionala Sibiu, tind să își fi stabilit și domiciliul în județul în care își are sediul regionala.

Mutarea unei astfel de persoane cu serviciul în Covasna ar fi probabil dificilă, astfel că interesul mare va fi, cel puțin în primă fază, pentru București, Suceava, Constanța, Alexandria, Târgu Jiu, Deva, Oradea și Sibiu, unde sunt acum sediile regionalelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
anaf
posturi
angajati
reorganizare
restructurare