DOCUMENT ANAF pregătește schimbarea procedurii la înregistrarea în scop de TVA. Va emite înregistrarea doar pe baza solicitării, dar și cu decizia de anulare dacă solicitantul prezintă risc

DOCUMENT ANAF pregătește schimbarea procedurii la înregistrarea în scop de TVA. Va emite înregistrarea doar pe baza solicitării, dar și cu decizia de anulare dacă solicitantul prezintă risc
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 25 ian 2021

Obligată de legislația fiscală să emită certificatul de înregistrare în scop de TVA persoanelor impozabile doar pe baza cererii acestora, întrucât nu mai are posibilitatea de a refuza, ANAF le va elibera concomitent și decizia de anulare în acele cazuri în care tot legislația fiscală în vigoare impune acest lucru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

Astfel, ANAF va verifica rapid situația celor care solicită înregistrarea în scop de TVA și va emite concomitent cu certificatul de înregistrare și decizia de anulare în cazul în care solicitantul se încadrează la prevederile în acest scop din legislația fiscală.

Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid

Măsura pregătită de ANAF încearcă să evite înregistrarea în scop de TVA a firmelor cu risc, în contextul în care bugetul pierde sume foarte mari la colectarea TVA. Potrivit estimărilor preliminare ale Comisiei Europene, România a avut anul trecut un deficit de încasare la TVA, diferența dintre potențialul de venituri și cât încasează efectiv, de 32,9 miliarde de lei, respectiv 33,4%.

Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online CITEȘTE ȘI Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online

"În cazul în care persoana impozabilă îndeplinește vreuna dintre condițiile de anulare menționate, organul fiscal va emite și decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA de la data înregistrării. Ca urmare, vor fi comunicate persoanei impozabile atât certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, cât și decizia de anulare a acestei înregistrări", potrivit ANAF.

European Food&Drink pășește în 2021 fără datorii la bugetele de stat. Contribuții achitate în ultimul an de peste 110 milioane de euro CITEȘTE ȘI European Food&Drink pășește în 2021 fără datorii la bugetele de stat. Contribuții achitate în ultimul an de peste 110 milioane de euro

ANAF a pregătit acum un proiect de ordin de președinte pentru a modifica procedura de înregistrarea în scop de TVA, în linie cu prevederile unei hotărâri de guvern de anul trecut. Hotărîrea de guvern de anul trecut elimina analiza de risc din prcesul de înregistrare în scop de TVA și obliga ANAF să acorde înregistrarea imediat, la solicitare.

Proiectul de ordin este disponibil aici, anexa aici, iar referatul de aprobare aici.

Din referatul întocmit de ANAF

Prin Hotărârea Guvernului nr.864/2020 (publicată în Monitorul Oficial nr.956 din 16 octombrie 2020), au fost aduse modificări Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal. Astfel, prin noile dispoziții ale pct.88 alin.(1) lit.c) și d) din Titlul VII al Normelor metodologice, se modifică data de la care se consideră valabilă înregistrarea în scopuri de TVA pentru anumite categorii de persoane impozabile, după cum urmează:

  • în cazul persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art.316 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal, respectiv înainte de realizarea de operațiuni (de la înființare), indiferent dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară sau care depășește plafonul de scutire, înregistrarea în scopuri de TVA se consideră valabilă începând cu data comunicării certificatului de înregistrare în scopuri de TVA (pct.88 alin.(1) lit.d) din Titlul VII al Normelor metodologice).
  • în cazul persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art.316 alin.(1) lit.c) din Codul fiscal, respectiv care, ulterior înființării, optează pentru înregistrarea în scopuri de TVA, deși cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire, înregistrarea în scopuri de TVA se consideră valabilă începând cu prima zi a lunii următoare celei în care persoana impozabilă solicită înregistrarea (pct.88 alin.(1) lit.c) din Titlul VII al Normelor metodologice).
DOCUMENT Guvernul a suspendat obligația depunerii a trei declarații fiscale, decizie așteptată de contabili CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a suspendat obligația depunerii a trei declarații fiscale, decizie așteptată de contabili

Precizăm că, potrivit dispozițiilor legale anterioare, înregistrarea se considera valabilă, pentru persoanele impozabile care solicitau înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art.316 alin.(1) lit.a) și lit.c) din Codul fiscal, începând cu data comunicării deciziei de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA.

Menționăm că, această modificare a normelor metodologice a fost impusă de eliminarea (prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.69/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru instituirea unor măsuri fiscale), a criteriilor pentru evaluarea riscului, reglementate anterior prin art.316 alin.(9) din Codul fiscal, pentru societățile cu sediul activității economice în România, înființate în baza Legii societăților nr.31/1990, care solicitau înregistrarea normală în scopuri de TVA.

Pe baza acelor criterii pentru evaluarea riscului, organul fiscal aproba/respingea solicitările de înregistrare în scopuri de TVA și emitea, în acest sens, formularul de ”Decizie privind înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare”.

Având în vedere aceste schimbări legislative, care vizează renunțarea la analiza de risc cu ocazia înregistrării fiscale și, implicit, la posibilitatea organului fiscal de a respinge o astfel de solicitare, precizăm că nu se mai justifică emiterea deciziei privind înregistrarea în scopuri de TVA și, ca urmare se impune modificarea prevederilor de nivel terțiar, respectiv a prevederilor procedurale aprobate prin ordin al președintelui ANAF.

DOCUMENT Consultanții, avocații și experții contabili vor risca amenzi de până la 100.000 de lei dacă nu vor raporta la ANAF aranjamente transfrontaliere vizând avantaje fiscale CITEȘTE ȘI DOCUMENT Consultanții, avocații și experții contabili vor risca amenzi de până la 100.000 de lei dacă nu vor raporta la ANAF aranjamente transfrontaliere vizând avantaje fiscale

În prezent, Procedura de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a) sau c) din Codul fiscal, precum și modelul și conținutul formularului ”Decizie privind înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare” sunt aprobate prin Ordinul președintelui ANAF nr. 521/2016. În aceste condiții, menționăm că este necesară elaborarea unui noi proceduri de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art.316 alin.(1) lit.a), b) sau c) din Codul fiscal.

În plus, menționăm că, unele dintre condițiile de anulare a codului de înregistrare în scopuri de TVA, prevăzute la art.316 alin.(11) din Codul fiscal, respectiv cele de la art.316 alin.(11) lit.a) și c (inactivitatea fiscală și fapte de natura infracțiunilor sau atragerea răspunderii solidare cu debitorul, înscrise în cazierul fiscal al asociaților/administratorilor sau al persoanei impozabile) sunt cunoscute organelor fiscale, din evidențele fiscale.

Având în vedere actualele prevederile legale, care impun înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor impozabile, numai pe baza solicitării de înregistrare, fără a da posibilitatea legală de respingere a cererii de către organul fiscal, există riscul de a înregistra în scopuri de TVA persoane impozabile care îndeplinesc condițiile de anulare de la art.316 alin.(11) lit.a) și c) din Codul fiscal.

DOCUMENT Interzicerea acțiunilor la purtător - avizată. Tranzacțiile politicienilor și șefilor firmelor de stat vor fi monitorizare mai atent de bănci, notari, contabili sau agenți imobiliari. Noi modificări, inclusiv un amendament Mastercard CITEȘTE ȘI DOCUMENT Interzicerea acțiunilor la purtător - avizată. Tranzacțiile politicienilor și șefilor firmelor de stat vor fi monitorizare mai atent de bănci, notari, contabili sau agenți imobiliari. Noi modificări, inclusiv un amendament Mastercard

Pentru înlăturarea acestui risc, în condițiile actualelor reglementări legale, propunem ca, prin noua procedură de înregistrare în scopuri de TVA, să fie stabilită obligația organelor fiscale de a verifica aceste condiții pentru fiecare solicitare de înregistrare în scopuri de TVA, în cazul persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, ulterior înființării, potrivit art.316 alin.(1) lit.b) din Codul fiscal (întrucât au atins sau depășit plafonul de scutire) sau potrivit art.316 alin.(1) lit.c) din Codul fiscal (întrucât optează pentru înregistrarea în scopuri de TVA, deși cifra de afaceri realizată nu a depășit plafonul de scutire).

În cazul în care persoana impozabilă îndeplinește vreuna dintre condițiile de anulare menționate, organul fiscal va emite și decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA de la data înregistrării. Ca urmare, vor fi comunicate persoanei impozabile atât certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, cât și decizia de anulare a acestei înregistrări.

Reguli dure pregătite pentru consultanți fiscali, contabili, bănci și avocați, vor fi afectate și multinaționalele CITEȘTE ȘI Reguli dure pregătite pentru consultanți fiscali, contabili, bănci și avocați, vor fi afectate și multinaționalele

În cazul persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art.316 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal, respectiv înainte de realizarea de operațiuni (de la înființare), existența faptelor înscrise în cazierul fiscal se verifică cu ocazia înființării, prezentarea certificatului de cazier fiscal fiind obligatorie la înființare (potrivit dispozițiilor art.8 alin.(1) din Ordonanța Guvernului nr.39/2015 privind cazierul fiscal). Totodată, potrivit art.8 alin(5) din același act normativ, se interzice autorizarea operațiunilor prevăzute la alin. (1), în cazul în care în cazierul fiscal există înscrise informații privind faptele și situațiile prevăzute la art.4. Ca urmare, în cazul acestor persoane impozabile organul fiscal va emite certificatul de înregistrare în scopuri de TVA pe baza solicitării de înregistrare.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
tva
cod tva
inregistrare tva