DOCUMENT Fiscul trimite populației și firmelor scrisori în care le explică faptul că pot plăti datoriile în rate. Pot aplica inclusiv cei care primesc decizii de impunere pentru sume mari

DOCUMENT Fiscul trimite populației și firmelor scrisori în care le explică faptul că pot plăti datoriile în rate. Pot aplica inclusiv cei care primesc decizii de impunere pentru sume mari
scris 12 dec 2018

Fiscul trimite populației și firmelor scrisori în care le explică în ce cazuri și în ce condiții pot beneficia de eșalonarea la plată a datoriilor către Fisc. Campania de trimitere de astfel de scrisori vizează persoanele și firmele care au conturi de Spațiu Privat Virtual (SPV), serviciul de comunicare online dintre ANAF și contribuabili.

Eșalonarea plăților poate fi accesată inclusiv de persoanele care au primit în această perioadă decizii de plată pentru anii din urmă cu sume mari, pe care nu le pot achita imediat. ANAF trimite în această perioadă deciziile de plată pentru toate restanțele de pe anii din urmă, în contextul în care din 2018 s-a trecut de la sistemul bazat pe decizie de impunere la autoimpunere prin Declarația Unică.

"În cazul în care vă aflați în dificultate generată de lipsa temporară a disponibilităților bănești, aveți posibilitatea de a solicita organului fiscal eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale. Eșalonarea reprezintă modalitatea de plată în rate a obligațiilor fiscale restante", transmite ANAF în scrisoare.

Câștigul salarial mediu net a accelerat în octombrie CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu net a accelerat în octombrie

Care sunt condițiile necesare pentru a beneficia de eșalonare

Pentru a beneficia de eșalonare trebuie să îndepliniți cumulativ următoarele condiții:

a) să vă aflați în dificultate generată de lipsa temporară de disponibilități bănești și să aveți capacitate financiară de plată pe perioada de eșalonare la plată. Aceste situații se apreciază de organul fiscal competent pe baza programului de restructurare sau de redresare financiară ori a altor informații și/sau documente relevante, prezentate de dumneavoastră sau deținute de organul fiscal.
b) să aveți constituită garanție;
c) să nu vă aflați în procedura insolvenței;
d) să nu vă aflați în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare;
e) să nu vi se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară. Prin excepție, dacă actele prin care s-a stabilit răspunderea sunt definitive în sistemul căilor administrative și judiciare de atac, iar suma pentru care a fost atrasă răspunderea a fost achitată, condiția se consideră îndeplinită.

DOCUMENT Guvernul a semnat creșterea salariului minim, eliminând o categorie care urma să primească bani mai mulți CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a semnat creșterea salariului minim, eliminând o categorie care urma să primească bani mai mulți

Pe lângă aceste condiții, firmele care doresc să beneficieze de eșalonare trebuie să aibă depuse toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal. Această condiție trebuie îndeplinită la data eliberării certificatului de atestare fiscală și se consideră îndeplinită și în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declarații fiscale, obligațiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal.
În cazul în care îndepliniți condițiile necesare și doriți să beneficiați de eșalonare la plată este necesar să depuneți cerere de acordare a eșalonării  la organul fiscal competent.

Care sunt avantajele eșalonării

În momentul în care beneficiați de eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale, aveți următoarele avantaje:

  • suspendarea executării silite pentru sumele care fac obiectul eșalonării la plată a obligațiilor fiscale;
  • amânarea la plată a penalităților de întârziere cuprinse în certificatul de atestare fiscală în vederea anulării;
  • necalcularea și nedatorarea penalităților de întârziere pe perioada eșalonării la plată, pentru obligațiile fiscale eșalonate la plată, cu excepția situației privind achitarea cu întârziere a ratei de eșalonare.

Cum pot fi obținute informații suplimentare

Informații suplimentare cu privire la eșalonarea la plată sunt disponibile în broșura atașată sau prin contactarea Serviciului de asistență telefonică a contribuabililor - Call-center, la nr. de telefon 031.403.91.60.

Broșură eșalonare la plată

viewscnt
Afla mai multe despre
esalonare
anaf
fisc
datorii
decizii de impunere