EXCLUSIV România va ieși de încă două ori anul acesta să se împrumute de pe piața externă. Acum vine și rectificarea bugetară, din cauza majorărilor salariale

EXCLUSIV România va ieși de încă două ori anul acesta să se împrumute de pe piața externă. Acum vine și rectificarea bugetară, din cauza majorărilor salariale
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 12 aug 2024

România va ieși de încă două ori pe piața externă pentru împrumuturi, la final de august/început de septembrie și în noiembrie, anunță, într-un interviu pentru Profit.ro, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Numărul de ieșiri pe extern pentru finanțare va ajunge astfel la 5 în acest an, după ce statul a împrumutat 4 miliarde de dolari în ianuarie, 4 miliarde de euro în februarie și 3,2 miliarde de euro în luna mai.

Urmărește-ne și pe Google News
DECIZIE Măsuri fiscale adoptate de Guvern: Modificări la e-TVA. Apare notificare de conformare ce se va depune în 20 de zile CITEȘTE ȘI DECIZIE Măsuri fiscale adoptate de Guvern: Modificări la e-TVA. Apare notificare de conformare ce se va depune în 20 de zile
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Referitor la oportunitatea unei rectificări bugetare în acest an, ministrul a declarat că o decizie se ia în Guvern și în Coaliție, dar aceasta este necesară, întrucât, dacă în cazul suplimentării unor cheltuieli de investiții se va utiliza în continuare Fondul de rezervă al Guvernului, pentru cheltuielile semnificative generate de majorările salariale acordate în cursul acestui an, este nevoie de rectificare. 

Necesarul brut de finanțare a fost anunțat (odată cu definitivarea bugetului pentru 2024) la 181 miliarde de lei, sumă care acoperă necesarul pentru plata datoriilor care aqjung la scadență, precum și deficitul bugetar estimat la 5% din PIB (87 miliarde lei). Cum deficitul bugetar va fi mai ridicat de 87 miliarde lei, crește automat și necesarul de împrumuturi.

Profit.ro a scris recent că până la final de iulie, Guvernul împrumutase 153,5 miliarde lei. La momentul realizării interviului, împrumuturile statului ajunseseră la 158 miliarde lei.

"Noi avem 181 miliarde de lei necesarul brut de finanțare anunțat pentru acest an și avem 158 de miliarde de lei atrase din piață până la acest moment. Pe măsură ce deficitul bugetar crește, este firesc să actualizăm necesarul brut de finanțare. Dacă mergem pe estimatul pe care l-a realizat CE, practic trebuie să ajungem într-o primă etapă la 215 miliarde lei", a spus ministrul.

Finanțele intenționează ca modificările Codului de Procedură Fiscală să intre în vigoare de la 1 octombrie CITEȘTE ȘI Finanțele intenționează ca modificările Codului de Procedură Fiscală să intre în vigoare de la 1 octombrie

CE estimează un deficit bugetar de 6,9% din PIB pentru România în acest an, dar respectiva estimare a fost anunțată ca parte a prognozei de primăvară a Comisiei. O nouă prognoză ar urma în această roamnă. Un alt aspect important este că estimarea Comisiei este pentru un deficit bugetar în termeni ESA, iar deficitul bugetar relevant pentru necesarul de împrumut este cel în termeni cash (sunt unele diferențe în ce privește înregistrarea cheltuielilor). 

Deficitul mai ridicat față de ținta inițială de 5% presupune împrumuturi mai mari, iar atragerea unor astfel de sume suplimentar din piața internă, care nu are dimensiunea celei externe, ar putea genera unele presiuni. Astfel, Finanțele au în plan încă două ieșiri pe extern în acest an.

"În septembrie și noiembrie. Avem planificate două ieșiri (pe extern, n.r.). La sfârșit de august - început de septembrie, pe acolo am vrea să ieșim în piață. Necesarul brut de finanțare depinde foarte mult de deficitul bugetar", a declarat Boloș pentru Profit.ro.

Necesarul brut de finanțare a fost majorat și anul trecut de mai multe ori în cursul anului. În 2023, ținta de împrumuturi a fost anunțată inițial la 160 de miliarde de lei, după care în octombrie planul de împrumuturi a fost revizuit la 180 de miliarde de lei, în noiembrie la 200 miliarde de lei, iar în decembrie la 205 miliarde de lei. Împrumuturile efective din 2023 au fost de 203 miliarde lei.

Marii producători de băuturi răcoritoare din România reclamă: Taxa pe zahăr ne-a lovit vânzările și a urcat prețul. Urmează tăieri de investiții și concedieri CITEȘTE ȘI Marii producători de băuturi răcoritoare din România reclamă: Taxa pe zahăr ne-a lovit vânzările și a urcat prețul. Urmează tăieri de investiții și concedieri

Rectificare - investițiile prin Fondul de rezervă al Guvernului, dar pentru majorările salariale este nevoie de rectificare

Guvernul va continua să utilizeze Fondul de rezervă pentru o parte mare dintre cheltuielile neprinse în construcția bugetului de la început de an, dar acest mecanism va fi destinat în principal cheltuielilor pentru investiții.

Guvernul a folosit anul trecut doar Fondul de rezervă și a evitat să mai facă vreo rectificare bugetară, deși în alți ani aveau loc și două astfel de reglaje.

"Va fi necesară, pentru că au intrat în vigoare măsurile pentru majorările salariale. Anul trecut nu a fost impactul atât de mare și am putut lucra cu Fondul de rezervă, anul acesta este destul de mare impactul și încercăm să facem un mix între Fondul de rezervă bugetară pentru investiții și cheltuielile salariale care sunt pentru majorările salariale ...

Intenționăm să avem rectificare bugetară. După cum decurg lucrurile și intrând în ultimul trimestru, vom face evaluarea cheltuielilor de personal și cel puțin necesarul pentru asigurarea cheltuielilor de personal trebuie să vină din rectificarea bugetară, iar pe investiții, din FRB. Depinde foarte mult ce vor decide premierul și Coaliția", a spus Boloș.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
imprumut
guvern
eurobonduri
rectificare
deficit