Financial Times: Aproximativ 7 milioane de angajați din România vor suferi o reducere semnificativă a pensiilor viitoare în urma reformelor Guvernului

Financial Times: Aproximativ 7 milioane de angajați din România vor suferi o reducere semnificativă a pensiilor viitoare în urma reformelor Guvernului
scris 20 nov 2017

Aproximativ șapte milioane de angajați din România vor suferi o reducere semnificativă a pensiilor lor viitoare în urma reformelor adoptate luna aceasta de Guvernul condus de premierul Mihai Tudose, informează Financial Times.

Profit.ro a anunțat recent că reducerea contribuției la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) de la 5,1% la 3,75% înseamnă scăderea sumei virate pentru fiecare dintre cei 7 milioane de participanți la sistem, chiar și în cel mai optimist scenariu al mutării contribuțiilor de la angajator la angajat. Astfel, în pofida declarațiilor liniștitoare din partea Guvernului, aceste măsuri nu pot avea ca efect menținerea în 2018 a sumei totale de 7 miliarde de lei programată să fie virată în acest an la Pilonul II.

Potrivit publicației citate, România a decis să diminueze contribuțiile la fondurile private de pensii pentru că Executivul se străduiește să își respecte promisiunile ambițioase privind reduceri de taxe și majorării de salarii, fără însă a încălca limita de deficit bugetar impusă de UE, respectiv 3% din produsul intern brut, scrie Agerpres.

De ce falimentează restaurantele din România: „Cei mai ascultați consultanți din HoReCa sunt soțiile patronilor și cele mai multe meniuri sunt făcute după preferințele culinare ale copilului patronului” CITEȘTE ȘI De ce falimentează restaurantele din România: „Cei mai ascultați consultanți din HoReCa sunt soțiile patronilor și cele mai multe meniuri sunt făcute după preferințele culinare ale copilului patronului”

Potrivit legislației, românii cu vârsta sub 35 de ani direcționează o parte din contribuțiile sociale spre schemele de pensii private care vor completa pensia de la stat. Însă, Guvernul de la București a decis să reducă contribuțiile la pilonul II de pensii private de la 5,1% până la 3,75% începând din 2018.

Guvernul a anunțat recent că are în plan reducerea contribuției pentru Pilonul II de la 5,1% la 3,75%, începând de anul viitor.

La 30 septembrie 2017, un număr de 3.415.490 participanți la fondurile de pensii administrate privat, reprezentând primii 50% din total participanți în funcție de valoarea contului, dețineau cumulat 34,23 miliarde lei, rezultând o valoare medie a contului de 10.022 lei.

Valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 5.587 lei (1.215 euro).

Și CFA România, organizația analiștilor financiari, dezaprobă decizia Guvernului de a diminua contribuția obligatorie la fondurile de pensii administrate privat Pilon II de la 5,1%, cât este în prezent, la 3,75% incepand cu 2018

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii private
deficit bugetar
reforme
guvern