Fiscul modifică două formulare pentru venituri din transferul de proprietăți imobiliare

Fiscul modifică două formulare pentru venituri din transferul de proprietăți imobiliare
scris 11 mai 2017

ANAF intenționează să modifice Formularele 208 si 209, utilizate în procesul de administrare a impozitului pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, pentru a le adapta unor modificări legislative, dar și din necesități de administrare, pentru a reduce erorile la completarea declarațiilor.

În cazul Formularului 208 "Declarație informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal", sunt propuse:

  • eliminarea informației referitoare la perioada de deținere a proprietății imobiliare, întrucât cota de impozitare aplicabilă nu mai este determinată  de acest indicator;
  • introducerea informației referitoare la venitul impozabil, la nivelul tranzacției și pe beneficiari de venit;
  • completarea informației privind actul notarial translativ al dreptului de proprietate, pentru toate tranzacțiile cuprinse în formular;
  • introducerea informației privind cota deținută de beneficiarii de venit, din proprietatea imobiliară transferată.

În procesul de administrare au fost identificate o serie de erori de completare a declarației, erori care conduc, conform ANAF, la denaturarea informațiilor referitoare la beneficiarii de venit, prin proiectul de ordin, astfel că se propune, totodată, și raționalizarea formularului.

Modificările propuse vor permite o evidență clară asupra informațiilor declarate de notarii publici, atât la nivelul tranzacției, cât și pe beneficiarii de venit, și vor conduce la diminuarea erorilor de completare a formularului.

ANAF menționează că informațiile din evidența fiscală constituită pe baza declarațiilor informative depuse de notarii publici sunt utilizate în diverse operațiuni de administrare, cum ar fi: verificarea situației fiscale personale a persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit, schimbul de informații cu alte instituții, eliberarea adeverințelor de venit, verificarea veniturilor realizate.

Calendarul legilor pregătite de Guvern. Intervenții pe taxe și impozite, schimbarea Legii societăților comerciale, nou impozit în energie, reglementarea domeniului.ro. Și din nou schimbarea Codului Penal CITEȘTE ȘI Calendarul legilor pregătite de Guvern. Intervenții pe taxe și impozite, schimbarea Legii societăților comerciale, nou impozit în energie, reglementarea domeniului.ro. Și din nou schimbarea Codului Penal

În cazul Formularului 209 "Declarație privind veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal", sunt propuse:

  • eliminarea informațiilor referitoare la perioada de deținere a proprietății imobiliare întrucât, cota de impozitare aplicabilă nu mai este determinată  de acest indicator;
  • introducerea informației privind cota deținută de beneficiarul de venit, din proprietatea imobiliară transferată;
  • declararea valorii tranzacției înscrise în documentul de transfer, în vederea stabilirii de către organul fiscal a venitului impozabil, potrivit legii.

Potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență 3/2017 pentru modificarea și completarea Codului fiscal, a fost modificat modul de stabilire a venitului impozabil din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, precum și a impozitului pe venit datorat.

Astfel, la transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil.

Venitul impozabil se stabilește prin deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
declaratia 208
declaratia 209
imobiliare