Nouă condiție pentru reducerea de 50% la impozitul pe clădirile și terenurile din turism

Nouă condiție pentru reducerea de 50% la impozitul pe clădirile și terenurile din turism
scris 5 nov 2020

Începând cu 1 ianuarie 2021, reducerea de 50% la impozitul pe clădirile și terenurile folosite pentru prestarea de servicii turistice va fi aplicată în cazul utilizării acestora în scopul menționat pe o durată de cel mult 180 de zile și nu ”sezonier”, cum prevedea până acum Codul Fiscal, conform unui proiect de lege promulgat de șeful statului.

Proiectul fusese adoptat de Parlment la mijlocul lunii octombrie și are ca termen de aplicare data de 1 ianuarie 2021.

De ce este important: În prezent, Codul fiscal stabilește reducerea cu 50% a impozitului pentru terenurile și clădirile utilizate pentru prestarea de servicii turistice ”cu caracter sezonier, pe o durată de cel mult 6 luni în cursul unui an calendaristic”. 

DECIZIE Declarația anuală privind beneficiarii reali - eliminată și în cazul anumitor asociații și fundații. Dispar și obligații privind patrimoniul inițial și numărul minim de asociați CITEȘTE ȘI DECIZIE Declarația anuală privind beneficiarii reali - eliminată și în cazul anumitor asociații și fundații. Dispar și obligații privind patrimoniul inițial și numărul minim de asociați

Măsura, prezentată la momentul inițierii de Profit.ro, are drept scop sprijinirea celor care nu pot încasa venituri, de-a lungul unui an, decât pe parcursul unui perioade limitate de timp. 

Autorul noii legi, senatorul PSD Eugen Dogariu, arată că, în practică, autoritățile locale și instituțiile de control găsesc interpretări diferite ale Codului fiscal astfel încât scutirile prevăzute nu pot fi aplicate.

”Acest lucru este consecința unei exprimări neclare, care lasă posibilitatea unor interpretări neconforme cu spiritul legii”, arată senatorul, care a propus, prin urmre, eliminarea acestor neclarități și introducerea în lege a unor formulări precise, care să ușureze aplicarea în practică a acestor scutiri.

Astfel, noua lege nu lărgește domeniul de aplicare a scutirilor și nici nu introduce noi scutiri, aducând doar clarificări condițiilor ce trebuie îndeplinite pentru a beneficia de scutiri.

CONFIRMARE Facilități fiscale, adoptate pentru insule precum Belina. Jocurile de noroc au fost însă excluse CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Facilități fiscale, adoptate pentru insule precum Belina. Jocurile de noroc au fost însă excluse

Aastfel, conform noii formulări introduse în Codul Fiscal, impozitul pe terenurile, cât și pe clădirile ”aflate în proprietatea persoanelor fizice și juridice care sunt utilizate pentru prestarea de servicii turistice pe o durată de cel mult 180 de zile consecutive sau cumulate, în cursul unui an calendaristic, se reduce cu 50%”.

Reducerea se aplică în anul fiscal următor celui în care este îndeplinită această condiție, ca și acum.

”Pentru ca legea să satisfacă cerința de previzibilitate, ea trebuie să precizeze cu suficientă claritate întinderea și modalitățile de exercitare a puterii de apreciere a autorităților în domeniul respectiv, ținând cont de scopul legitim urmărit, pentru a oferi persoanei o protecție adecvată împotriva arbitrarului”, arată inițiatorul, care invocă decizii în acest sens ale Curții Constituționale.

Intră în vigoare - cu întârziere de 4 ani - noi reglementări privind confiscarea extinsă în cazul infracțiunilor CITEȘTE ȘI Intră în vigoare - cu întârziere de 4 ani - noi reglementări privind confiscarea extinsă în cazul infracțiunilor

De asemenea, autorul proiectului consideră că aceste clarificări sunt absolut necesare și în contextul pandemiei de virus SARS-COV-2, prestatorii de servicii turistice fiind unii din operatorii economici cei mai afectați.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
teren
cladire
scutire
turism
sezonier
proiect
lege
aplicare
autoritati