Numărul contractelor de muncă suspendate a crescut puternic. Avertisment - "Vor fi controale după criză"

Numărul contractelor de muncă suspendate a crescut puternic. Avertisment - "Vor fi controale după criză"
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mar 2020

O jumătate de milion de contracte individuale de muncă sunt suspendate în prezent, a declarat, luni, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În urmă cu zece zile, situația era indicată drept extrem de gravă în condițiile în care, atunci, în 1 săptămână fuseseră suspendate 200.000 contracte.

Ministrul Muncii a adăugat că statul este pregătit pentru acoperirea indemnizației de șomaj tehnic pentru un milion de persoane, scrie Agerpres.

Recent, și șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a afirmat la Profit TV că Guvernul este pregătit, în caz de nevoie, să sprijine de la buget plata șomajului tehnic pentru aproximativ 1 milion de angajați în cazul firmelor afectate de pandemia de coronavirus.

Sărăcia sănătății într-o Românie sub coronavirus. Suntem ultimii din UE la bani în sănătate. Cheltuiala pentru un bulgar - cu 20% peste un român. Pentru un suedez sau danez - de 10 ori mai mare CITEȘTE ȘI Sărăcia sănătății într-o Românie sub coronavirus. Suntem ultimii din UE la bani în sănătate. Cheltuiala pentru un bulgar - cu 20% peste un român. Pentru un suedez sau danez - de 10 ori mai mare

"Reglementările pe care noi le-am luat sunt aferente decretului pe care domnul președinte l-a emis. În orizontul acestui decret, care înseamnă 16 martie - 16 aprilie, noi ne-am făcut o estimare în două etape. O etapă care ar fi însemnat aproximativ 500.000 de contracte individuale de muncă suspendate, respectiv 1.000.000 (de contracte de muncă suspendate - n. r.). Suntem pe la jumătatea acestui scenariu. Noi ne-am pregătit cu o estimare de 4 miliarde de lei pentru acoperirea unui număr de 1.000.000 de contracte suspendate. În acest moment suntem la jumătate. Sigur, nu înseamnă că ne așteptăm ca cifra să rămână aici, doar ne-am pregătit pentru dublul numărului pe care îl avem în acest moment și suntem atenți în continuare, pe măsură ce evoluează lucrurile și discuțiile noastre se reiau, pentru a fi pregătiți în orice scenariu", a declarat Violeta Alexandru, la Digi FM.

Ministrul Muncii a adăugat că vor exista controale la angajatorii care primesc șomajul tehnic de la stat, dar doar după încheierea crizei actuale.

"Vor fi controale după această perioadă - subliniez, după perioada de criză, dar controale vor fi. Eu voi avea grijă să nu se facă abuzuri și voi fi atentă și eu și ceilalți colegi care au instituții, care se ocupă cu activități de control, să nu existe abuzuri. Dar sunt bani publici și trebuie să fim responsabili pentru cheltuirea lor. De aceea spun că cine îi va cheltui corect n-ar niciun motiv să se îngrijoreze. Cine nu, probabil că se sperie. Nu trebuie să avem niciun fel de sperietură cu privire la eventuale verificări, pentru că nu avem de gând să se întâmple abuzuri. O parte din bani, cea mai mare parte din bani, sper, vor fi rambursați de Comisia Europeană și, prin urmare, suntem obligați, inclusiv prin procedurile pe care le avem în accesarea banilor europeni, să efectuăm aceste verificări, care însă nu au de ce să sperie pe niciun angajator", a menționat Violeta Alexandru.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul muncii
contracte de muncă suspendate