Oamenii de afaceri cer înghețarea salariilor bugetarilor, cel puțin în prima jumătate a anului următor, investiții publice și informatizare a Fiscului

Oamenii de afaceri cer înghețarea salariilor bugetarilor, cel puțin în prima jumătate a anului următor, investiții publice și informatizare a Fiscului
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 10 dec 2018

Salariile bugetarilor ar trebui înghețate cel puțin în prima jumătate a anului 2019, după creșterea agresivă a acestora în ultima perioadă, potrivit Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Oamenii de afaceri atrag atenția și asupra lipsei unor reforme consistente privind simplificarea și clarificarea procedurilor administrative, precum și asupra deficitului de investiții publice, în afara celor pentru armată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Salariile din sectorul bugetar au crescut accelerat în ultimii ani, mult mai rapid decât cele din sectorul privat, deși sunt plătite din taxele și impozitele pe care angajații și companiile din sectorul privat le generează. Majorarea atât de puternică a salariilor de la stat pune o presiune foarte mare pe buget și lasă din ce în ce mai puțini bani pentru cheltuieli ale statului cum sunt cele pentru infrastructură, cheltuieli care are susține dezvoltarea sănătoasă a economiei și, implicit, mai mulți bani, din surse sustenabile în timp, la buget.

ANALIZĂ Salariile la stat în România au ajuns la nivelul celor din Polonia și le-au depășit pe cele din Ungaria. Cele din privat sunt cu ani în urmă CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Salariile la stat în România au ajuns la nivelul celor din Polonia și le-au depășit pe cele din Ungaria. Cele din privat sunt cu ani în urmă

"Asociația Oamenilor de Afaceri din România este profund preocupată de propunerile referitoare la bugetul de stat și la bugetul asigurărilor sociale pentru anul 2019, acestea nefiind supuse dezbaterii publice în luna octombrie 2018. Execuția bugetară aferentă perioadei de 10 luni din anul 2018 creează îngrijorare în mediul de afaceri, pe fondul creșterii cu cca. 25% a cheltuielilor salariale aferente sectorului bugetar. Majorarea agresivă a salariilor în administrația centrală și locală este una dintre cauzele majore ale creșterii atractivității locurilor de muncă din acest sector, în defavoarea celui privat, fenomen concretizat în încetinirea semnificativă a creșterii economice", potrivit unui comunicat al AOAR.

Asociația atrage atenția și asupra lipsei unor  reformelor privind simplificarea și clarificarea procedurilor administrative, mai ales în ce privește informatizarea completă a relațiilor între contribuabili și administrație, situație care determină menținerea unui aparat birocratic ineficient.

Execuția bugetară la 10 luni: deficit de 2,2% din PIB CITEȘTE ȘI Execuția bugetară la 10 luni: deficit de 2,2% din PIB

De asemenea, lipsa investițiilor publice, în afara cheltuielilor destinate modernizării armatei române, determină și o frânare a investițiilor private, alimentând tendința accentuată de apelare la importuri, în defavoarea producției interne, atrag atenția oamenii de afaceri.

Înghețarea salariilor

"AOAR consideră că bugetul de stat pentru anul 2019 trebuie să se bazeze pe o înghețare a salariilor în sectorul bugetar, cel puțin pentru primele 6 luni ale anului, eventualele creșteri salariale putând fi operate în concordanță cu evoluțiile economice reale, odată cu efectuarea rectificărilor bugetare, instrument devenit, din păcate, o practică a tuturor guvernelor din ultimii 10-15 ani", se arată în comunicat.

Crește salariul minim, dar mai mult de o treime din majorare a fost deja mâncată de inflație, după un an în care cartofii s-au scumpit cu 29%, gazele cu 17% și combustibilii cu 9%. Cel mai puternic sunt afectați angajații din privat CITEȘTE ȘI Crește salariul minim, dar mai mult de o treime din majorare a fost deja mâncată de inflație, după un an în care cartofii s-au scumpit cu 29%, gazele cu 17% și combustibilii cu 9%. Cel mai puternic sunt afectați angajații din privat

Organizația oamenilor de afaceri solicită Guvernului și să confirme că bugetul pentru anul următor se va bazaz pe prevederile actuale ale Codului Fiscal, fiind exclusă modificarea pe termen scurt a acestuia sau introducerea de noi taxe și impozite.

AOAR cere și ca prezentarea bugetului de stat să fie însoțită de un raport care să evalueze efectele aplicării în anul 2018 a măsurii "split TVA", iar Ministerul de Finanțe să se constituie în garantul stabilității sistemului fiscal și oponentul ferm al oricăror propuneri vizând introducerea unor noi taxe și impozite.

AOAR solicită ca, odată cu bugetul de stat, să fie pusă în discuție lista primelor 10-20 obiective de interes național, inclusiv cele care se pot realiza prin utilizarea fondurilor europene, specificându-se sumele prevăzute și indicatorii fizici ce trebuie realizați trimestrial, în conformitate cu stadiul real de pregătire a acestor investiții.

"Considerăm inacceptabilă continuarea alocării an de an a unor mari sume de bani către Ministerul Transporturilor și realocarea acestora altor sectoare, cu ocazia rectificărilor bugetare, invocându-se an de an aceeași motivație: <nu au putut fi cheltuiți!> AOAR solicită de mai mult de 10 ani modernizarea structurii bugetului de stat, prezentarea acestuia pe bază de programe asumate de ministerele de linie, cu specificarea unor obiective măsurabile prin indicatori specifici, numerici', 

Totodată, AOAR își exprimă "serioase rezerve" față de perspectiva discutării și aprobării în Parlament a bugetului de stat în ultima decadă a lunii decembrie, procedură care reduce la zero dezbaterea publică a acestui document de maximă importanță pentru mediul de afaceri.

viewscnt
Afla mai multe despre
aoar
buget
oameni de afaceri
guvern
salarii