Programul Start-Up Nation 2018-2019 va fi lansat azi

Programul Start-Up Nation 2018-2019 va fi lansat azi
scris 27 dec 2018

Programul Start-Up Nation 2018-2019 va fi lansat azi și va rămâne deschis timp de 30 de zile lucrătoare.

Pot beneficia de prevederile Programului societățile înființate după data de 30 ianuarie 2017, care activează în domeniul producției, industriilor creative, serviciilor și comerțului. Pentru a participa la program, societățile trebuie să creeze cel puțin un loc de muncă cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată și să mențină locul de muncă ocupat cel puțin doi ani după finalizarea implementării proiectului. 

Alocația financiară nerambursabilă, de maximum 200.000 lei/beneficiar, poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului.

Calcularea punctajului planului de afaceri se va face în timp real și transparent, conform grilei de evaluare. Punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu în vederea verificării administrative și a eligibilității este de 50 de puncte din maximum 100 de puncte posibile.

În cadrul Programului Start-up Nation, firmele vor putea primi un avans de până la 30% din suma totală aprobată, urmând totodată să fie aplicate noi punctaje la evaluarea online a planului de afaceri.

Noile punctaje sunt:

Programul Start-Up Nation 2018-2019 va fi lansat azi

Programul Start-Up Nation 2018-2019 va fi lansat azi

 

Comparativ, legislația actuală poate fi văzută AICI.

Noile condiții privind programul Start-Up Nation 2018-2019, propuse inițial de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, au stârnit vii controverse în rândul antreprenorilor. De la acuzații de discriminare la critici privind politica ,,primul venit, primul servit’’, analiștii de la compania de consultanță Frames și experții de la  Agenția de Consultanță pentru Dezvoltarea Afacerilor au acuzat faptul că Start-Up Nation riscă să devină un program derizoriu, care va finanța doar înființarea de gogoșerii.

În urma acestor critici, ministerul de resort a modificat criteriile de punctare a proiectelor, Guvernul subliniind însă în continuare că dorește stimularea de întreprinderi mici și mijlocii în zonele în care numărul acestora este mic. 

Guvernul arată că și în 2019 vor putea fi finanțate 10.000 proiecte, fiecare beneficiar putând primi câte 200.000 lei ca finanțare.

ANALIZĂ Cine a scumpit gazele în România dacă “nu s-a schimbat nimic”? Ce variabilă “uitată” de Liviu Dragnea a crescut din momentul liberalizării CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cine a scumpit gazele în România dacă “nu s-a schimbat nimic”? Ce variabilă “uitată” de Liviu Dragnea a crescut din momentul liberalizării

Anul trecut au fost efectuate către beneficiari doar 23 de plăți a câte 200.000, în cadrul programului Start-Up Nation, iar restul, până la 600 milioane lei, sunt în conturile de tranzit ale instituțiilor partenere. Toate cheltuielile au fost promise de minister să fie decontate până în septembrie acest an. Conform ultimelor date, în acest an au fost 19.000 de cereri depuse, 10.000 de proiecte selectate, 8.444 de contracte încheiate.

Programul Start-Up Nation, prin care este permisă o alocare maximă de 200.000 lei/beneficiar, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, a avut anul trecut o finanțare de 1,71 miliarde lei, care asigură suportul activității a 10.000 de noi firme înființate după 30 ianuarie 2017.

Programul permite decontarea inclusiv a cheltuielilor pentru cumpărarea de masini, laptopuri, imprimante, biciclete, motociclete, ATV-uri, dar și de spații de birouri, precum și costuri cu salarii, chirii, costuri pentru utilități, ca și cheltuielile pentru cursuri de management, realizări de site-uri și promovare online, cuprinde peste 19.200 de societăți.

Firmele care vor să atragă bani prin acest program trebuie să creeze cel puțin 1 loc de muncă pe care să-l mențină 2 ani, grantul maxim care poate fi acordat fiind de 200.000 lei, firma trebuind să fie înființată după 30 ianuarie 2017.

Detalii legate de acest program sunt prezentate, în format VIDEO, AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
start-up nation
modificare
ordonanta
avans
guvern