Publicarea datelor personale de către ANAF pe lista datornicilor este investigată de Autoritatea în domeniu

Publicarea datelor personale de către ANAF pe lista datornicilor este investigată de Autoritatea în domeniu
scris 18 mai 2016

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a dispus din oficiu o investigație privind publicarea de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a listelor cu datornici persoane fizice care conțin date cu caracter personal, nume, adresă, au declarat, pentru Profit.ro, surse guvernamentale. Investigația va viza legalitatea publicării și informarea persoanelor vizate.

ANAF a publicat, luni, în premieră, lista cu 187 mii persoane fizice care au datorii la buget și care conține numele și adresa acestora. Ulterior, ANSPDCP a declanșat o investigație în baza art 12 din Legea nr. 677 din 2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.

ANAF: 187.000 de persoane fizice au restanțe de 3,4 miliarde lei la buget CITEȘTE ȘI ANAF: 187.000 de persoane fizice au restanțe de 3,4 miliarde lei la buget

Articolul 12 prevede

(1) Informarea persoanei vizate

(2)În cazul în care datele nu sunt obținute direct de la persoana vizată, operatorul este obligat ca, în momentul colectării datelor sau, dacă se intenționează dezvăluirea acestora către terți, cel mai târziu până în momentul primei dezvăluiri, să furnizeze persoanei vizate cel puțin următoarele informații, cu excepția cazului în care persoana vizată posedă deja informațiile respective:

a)identitatea operatorului și a reprezentantului acestuia, dacă este cazul

b)scopul în care se face prelucrarea datelor

c)informații suplimentare, precum: categoriile de date vizate, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, existența drepturilor prevăzute de prezenta lege pentru persoana vizată, în special a dreptului de acces, de intervenție asupra datelor și de opoziție, precum și condițiile în care pot fi exercitate;

d)orice alte informații a căror furnizare este impusă prin dispoziție a autorității de supraveghere, ținând seama de specificul prelucrării.

Publicarea listelor este prevăzută de Codul de procedură fiscală și de un ordin al ANAF și vizează atât persoane juridice, instituții publice, cât și persoane fizice. În trecut, ANAF a dat publicității doar datornicii persoane juridice și instituții publice.

viewscnt
Afla mai multe despre
lista datonici
legal
anaf
date cu caracter personal