ULTIMA ORĂ Termen extins pentru acordarea bonificației de plată anticipată a deciziilor de impunere. Guvernul șterge datoriile la sănătate în cazul persoanelor cu venituri sub salariul minim brut

ULTIMA ORĂ Termen extins pentru acordarea bonificației de plată anticipată a deciziilor de impunere. Guvernul șterge datoriile la sănătate în cazul persoanelor cu venituri sub salariul minim brut
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mai 2019

Sumele datorate drept contribuții la sănătate de către persoane care au obținut în perioada iulie 2015-decembrie 2017 venituri sub plafonul de 12 salarii minime brute vor fi anulate printr-o măsură legislativă, conform unei ordonanțe de urgență aprobate marți de Guvern. Potrivit ordonaței, va fi extinsă cu 60 de zile, termen care curge de la intrarea în vigoare a unei ordonanțe pe acest subiect, perioada în care se acordă bonificație de 10% pentru plata anticipată a sumelor stabilite prin deciziile de impunere transmise de ANAF între data de 15 martie și momentul intrării în vigoare a ordonanței.

Urmărește-ne și pe Google News

Ordonanța a fost anunțată anterior și avizată astăzi.

UPDATE După adoptarea ordonanței, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a arătat că persoanele care au achitat sumele de plată comunicate eronat vor putea, prin cerere scrisă sau în spațiul privat virtual administrat de ANAF, rambursarea sumelor respective sau compensarea cu datoriile viitoare la buget.

Termenul pentru acordarea bonificației a expirat la 31 martie, însă ANAF nu a transmis până la data respectivă decât o parte dintre deciziile de impunere din anii trecuți. Pentru deciziile de impunere emise după intrarea în vigoare a ordonanței, termenul de plata anticipată de 60 de zile în care poate fi obținută bonificatia de 10% curge de la data emiterii deciziei de impunere.

Noi obligații în Codul Muncii în cazul anumitor firme. ”Desființarea fostului angajator dă bătăi de cap angajaților.” CITEȘTE ȘI Noi obligații în Codul Muncii în cazul anumitor firme. ”Desființarea fostului angajator dă bătăi de cap angajaților.”

Ordonanța prevede, în primul rând, anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și a obligațiilor fiscale accesorii aferente, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, stabilite prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice pentru care baza lunară sau, după caz, baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară, respectiv decât valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe țară, aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 și 31 decembrie 2017.

De asemenea, pentru aceeași perioadă, organul fiscal nu va mai emite astfel de decizii de impunere, în condițiile în care acestea nu au fost emise încă, mai prevede actul normativ.

O altă modificare operată este a termenului de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate și a termenului de plată anticipată a acestei contribuții, având în vedere volumul semnificativ de decizii de impunere pentru stabilirea contribuției aferente perioadei 2014- 2017, care nu au fost comunicate contribuabililor până la data de 15 martie 2019. În acest caz, contribuabili sunt în imposibilitatea de a beneficia de acordarea bonificației, independent de voința acestora, în condițiile în care OUG nr.89/2018 condiționează acordarea bonificației de plata contribuției până la 31 martie 2019.

Astfel, pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise și comunicate de organul fiscal competent între data de 15 martie 2019, inclusiv, și data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, inclusiv, pentru definitivarea contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 - 2017, termenul de plată va fi de 120 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență

Pentru plata cu anticipație a acestor sume, ordonanța prevede acordarea unei bonificații de 10%, dacă sunt plătite integral în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.

ANAF atrage atenția persoanelor fără venituri că trebuie să depună Declarația Unică pentru a fi asigurate în sistemul public de sănătate CITEȘTE ȘI ANAF atrage atenția persoanelor fără venituri că trebuie să depună Declarația Unică pentru a fi asigurate în sistemul public de sănătate

De asemenea, pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise și comunicate de organul fiscal competent după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, pentru definitivarea contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, termenul de plată va fi de 120 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

Pentru plata cu anticipație a acestor sume, va fi acordată o bonificație de 10%, în condițiile în care sunt achitate integral în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

viewscnt
Afla mai multe despre
cass
guvern
ministerul finanțelor
contributie
anaf
decizie de impunere
salariu
minim