Veste bună pentru șoferi: Punctul de amendă a fost înghețat, printr-o decizie de urgență

Veste bună pentru șoferi: Punctul de amendă a fost înghețat, printr-o decizie de urgență
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 6 ian 2020

Punctul de amendă va fi înghețat și nu va mai crește de la 145 lei la 223 lei. Proiectul de lege pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament și prin care valoarea punctului de amendă era înghețată și pentru anul acesta a fost atacat la Curtea Constituțională de către PSD, iar președintele nu îl poate promulga până la decizia Curții. Prin urmare, pentru a păstra valoarea de anul trecut a punctului de amendă, Guvernul Orban a decis, luni, prin ordonanță de urgență, înghețarea cuantumului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Potrivit legislației în vigoare, un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

Este bine de știut: Salariul minim brut lunar va crește la 2.230 lei de la 1 ianuarie, de la 2.080 lei în prezent.

Proiect: Subvenție de peste 7.000 euro pentru anumite familii la cumpărarea unei mașini cu 7 locuri CITEȘTE ȘI Proiect: Subvenție de peste 7.000 euro pentru anumite familii la cumpărarea unei mașini cu 7 locuri

Profit.ro a relatat că proiectul de lege privind modificarea OUG nr. 114/2018, pe care Guvernul Orban și-a angajat răspunderea în Parlament și prin care sunt eliminate taxele și obligațiile impuse de Guvernul Dăncilă în domeniul bancar, energetic și al fondurilor de pensii private, nu va putea fi promulgat de șeful statului decât după ce Curtea Constituțională se va pronunța asupra constituționalității acestuia. Partidul Social Democrat (PSD) a anunțat luni că a contestat la Curtea Constituțională, atât pe formă, cât și pe fond, proiectul de modificare a OUG 114.

După cum promisese, Guvernul Orban a introdus în acest proiect o prevedere prin care valoarea fixă a punctului-amendă pentru amenzile contravenționale să fie menținută, în cursul anului 2020, la cuantumul de 145 lei. Acest cuantum valabil la nivelul anului 2017 fusese înghețat, prin decizii anuale ale Guvernului, în 2018 și 2019.

Contestarea PSD a avut loc chiar în ziua ultimei ședințe de Guvern din acest an, astfel încât Executivul condus de Ludovic Orban nu a mai apucat să înghețe prin alt act normativ valoarea punctului de amendă. 

Prin urmare, cum proiectul depus la Parlament nu poate intra în vigoare, valoarea punctului de amendă urma să se calculeze la 10% din salariul minim brut în vigoare la 1 ianuarie 2020, iar cuantumul valabill de la începutul anului a fost de 223 lei, reprezentând o majorare de aproape 54% față de nivelul actual.

Prețurile producției industriale din România mențin printre cele mai mari salturi din UE. Ritmul de creștere urcă CITEȘTE ȘI Prețurile producției industriale din România mențin printre cele mai mari salturi din UE. Ritmul de creștere urcă

Acum, însă, Guvernul Orban a stabilit că punctul de amendă va rămâne la nivelul de 145 lei de la data intrării în vigoare a ordonanței.

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a precizat însă că, până la intrarea în vigoare a ordonanței, amenzile de criculație vor fi calculate la valoarea de 223 lei un punct.

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat anterior că trebuie schimbat acest sistem de calcul al punctului de amendă. ”Practic, punctul de amendă a fost legat de salariul minim pe economie și în fiecare an, practic, nu s-a crescut punctul de amendă odată cu creșterea salariului minim. Vom aplica și noi această soluție, să nu creștem punctul de amendă", a arătat premierul.

viewscnt
Afla mai multe despre
punct
amenda
crestere
majorare
oug 114
salariu minim
angajare
parlament
psd
guvern