Noi decizii sunt luate de conducerea Stellantis, după plecarea lui Carlos Tavares. Familia de mașini de clasă B va fi produsă în uzinele din Zaragoza și în Vigo, unde costurile cu forța de muncă sunt mai reduse. Compania va construi în Zaragoza și o fabrică de baterii în parteneriat cu CATL.
Ieftinirea mașinilor electrice în Europa, în ultimul an, a reaprins interesul clienților pentru acest tip de propulsie și a început să crească din nou ritmul de adoptare. Diferența este însă suficient de mare pentru a fi considerată de cei mai mulți europeni o barieră, relevă datele analizate de Profit.ro.
Competiția dură de pe piața bateriilor de mașini din China s-a încheiat în 2024 cu victoria detașată a celor de la CATL, care s-au apropiat de jumătate din totalul producției. BYD, însă, nu se lasă și crește odată cu creșterea producției de automobile.
România și-a majorat parcul auto în ultimul an, cu ajutorul vehiculelor noi, dar mai ales cu cele second-hand importate din alte țări, în special din Germania. Dar nu trebuie omise nici rablele, radiate din circulație prin Programul Rabla, care se scad din rezultatul final.
S-a făcut mult scandal pe marginea invaziei mașinilor din China în Europa, de multe ori fiind invocate iminente amenințări cu prețuri mici pe care aceste companii chineze le-ar putea aduce pe piața locală. Adevărul este că, pe de o parte, vânzările de automobile chinezești din Europa au rămas, pentru moment simbolice, ele acoperind undeva sub 3% din piața de autoturisme, iar prețurile pe care acești producători le afișează nu sunt nici pe departe foarte mici, ci mai degrabă comparabile cu cele ale mărcilor de volum din Europa.