Yuki e un restaurant cu mâncare mai puțin europenizată, așa cum e la majoritatea celorlalte restaurante japoneze din București, mai ales la cele cu sushi. La început nici nu au avut sushi la Yuki, adică acum vreo doi ani, însă ultima dată când am fost acolo parcă aveau și așa ceva în meniu. Însă trebuie să mai verific o dată, nu bag mâna în foc că așa este.
Am revenit de mai multe ori la micul restaurant Le Vivier din apropierea Pieței Dorobanților, și am notat și ce mi-au spus niște prieteni apropiați, mult mai umblați și mai cunoscători decât mine în tot ce înseamnă fructe de mare, atât proaspete, cât și gătite. Concluzia unanimă de până acum este că la Le Vivier poți găsi cele mai bune fructe de mare proaspete și crude din București. Se pare că și Isoletta le ia din același loc, așa că aceste două restaurante sunt referință în materie de fructe de mare din oraș.
Tocmai scriam că restarantele mari și-au început ofensiva și spre părțile ocolite până acum ale Bucureștiului, în cartiere în care astfel de investiții erau socotite riscante, aproape de neconceput. Acum tocmai am aflat că Gabriel Faflei și-a trimis banii în îndepărtatul bulevard Gheorghe Ionescu Sisești și a deschis acolo o mare berărie de câteva săptămâni. Așa că m-am grăbit să ajung.
Lumea merge la food-court într-o mult mai mare măsură pentru atmosferă decât pentru mâncarea restaurantelor de acolo. Așa e în București, și presupun că și în lume e la fel. Prin urmare, restaurantele grupate nu numai că nu-și canibalizează businessul, ci dimpotrivă. Și cei care investesc în așa ceva sunt deștepti și vizionari. Ultimele două food-courts bine făcute deschise recent, Carnivale Food Market și Agora Floreasca, ar trebui să fie o sursă permanentă de reflecție pentru cei din HoReCa, și nu numai pentru ei.
Corto Maltese a fost un restaurant îndelung așteptat. Nu el anume, ca restaurant sau concept, pentru că foarte puțini știau ce fel de restaurant va fi acolo, ci cei din cartier sperau să se redeschidă un restaurant bun, fiindcă nu sunt prea multe în bogatul cartier. Restaurantul se numește Corto Maltese, după numele unui capitan de vas care a trăit la începutul secolului trecut, fiul unui marinar englez și al unei italience, țigancă vrăjitoare și prostituată.