Știu Ai Sushi Bar încă de când s-a deschis, e foarte aproape de biroul meu. Acum pot spune că succesul lor e la apogeu, mereu văd oameni acolo, pe tot timpul zilei. Între timp am început un studiu sistematic despre boema, cu toate subculturile ei, în clusiv cea a hipsterilor.
După ce am fost la J’ai Bistrot mi-a venit ideea să fac două secțiuni noi pe Restocracy, și le-am și făcut: Locurile boeme, și Marile terase – ale Bucureștiului, pentru moment, însă și ale altor orașe, când va ajunge Restocracy și acolo.
Știința fabricării boemei de larg consum s-a perfecționat destul de mult în ultimii doi ani, așa că aceste „localuri boeme” ies acum pe bandă rulantă, multe dintre ele suspect de asemănătoare între ele. Nu m-ar mira deloc să aflu că sunt proiectate cam de aceiași oameni, foarte deștepți în ale marketingului, într-adevăr.
Boema, așa cum a apărut și cum a fost definită ea prin anii 1830, a murit definitiv în anii 80 ai următorului secol. A murit ca oamenii, adică fără vreo șansă de a mai fi readusa vreodată la viață, așa cum se mai întâmplă cu diverse lucruri, fenomene sau mișcări sociale. Ultima zvâcnire a avut-o prin anii 60, când s-a crezut că poate fi menținută în viață, și a avut chiar un reviriment, însă criza din anii 80 i-a dat lovitura de grație, după 150 de ani de viață tumultuoasă.
Alt Shift a fost (și presupun că încă este) restaurantul celor care au făcut restaurantul Shift în Piața Lahovari, cel care a luat locul lui Esperanto, când a plecat Dan Chi;u de acolo.