Reprezentanții KPMG, lichidatorul Astra Asigurări, au arătat astăzi în fața judecătorilor de la Tribunalul București că au purtat discuții preliminare cu un număr de șase asigurători din România în vederea unor vânzări de portofolii. Patru au refuzat să meargă mai departe, însă doi dintre ei ar fi cerut oferte concrete. Sursele Profit.ro spun că cele două companii ar fi Allianz Țiriac și Asirom.
Băncile nu își închipuiau că în România poate trece o lege care să le afecteze, fără să existe acceptul bancherilor, de aceea au și refuzat de la început să participe la conceperea legii dării în plată, apreciază Gabriel Crețu, managing partner al firmei de consultanță Adwisers. El estimează că după șocul inițial al adoptării legii, băncile vor reduce avansul solicitat la credite la niveluri mai omenești.
KPMG Restructuring, lichidatorul Astra Asigurări care a luat decizia de a păstra o bună parte a angajaților companiei chiar și după intrarea în faliment, a anunțat liderii de sindicat că din 6 iunie încep concedierile, arată sursele Profit.ro. La 30 noiembrie 2015, Astra mai avea peste 500 de angajați doar pe zona de subscriere.
Portofoliul încă valid al Astra Asigurări ar putea ajunge chiar la foștii competitori din piață, firmele de asigurare care formează comitetul creditorilor în procedura de faliment al fostului lider al pieței. Varianta a fost avansată chiar de către KPMG, lichidatorul asigurătorului, arată sursele Profit.ro.
România nu este încă pregătită pentru introducerea sistemului de compensare directă pentru RCA, crede Mădălin Roșu, membru în directoratul Omniasig. Potrivit acestuia, datoriile pe care Astra Asigurări, dar și alte companii le-au acumulat în contul regreselor demonstrează că piața locală are încă probleme. Omniasig este unul dintre principalii creditori ai Astra, societate ingtrată în faliment, cu o creanță de peste 20 de milioane de lei.