Vladimir Prikryl, secretar de stat în Ministerul Finanțelor din Cehia și unul dintre cei care au conceput legea RCA în respectiva țară, spune că intervenția sau controlul statului asupra activității firmelor de asigurare nu face decât să crească birocrația și să îngreguneze funcționarea sistemului. Legea din Cehia a fost luată ca model de ASF, care dorește însă un rol semnificativ pentru reglementator.
Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Marius Vorniceanu, a lăsat de înțeles că pieței asigurărilor din România îi lipsește predictibilitatea inclusiv pentru că suferă în urma prăbușirii unor societăți de asigurare.
Proiectul comisiei de soluționare alternativă a litigiilor dintre firmele de asigurare și clienți a intrat în fazele finale după ce trei dintre cei cinci viitori membrii ai conducerii au fost deja nominalizați. Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară urmează să se pronunțe, pe 6 aprilie, în legătură cu cele trei propuneri.
Subsidiara locală a grupului bancar elen Piraeus a reușit să își îmbunătățească indicele de solvabilitate cu 5 puncte procentuale, până la 17,3%. Anul trecut, banca, extrem de activă pe piața creditului în perioada de boom, a înregistrat pentru prima dată un raport credite/depozite subunitar, ceea ce arată o încetinire substanțială a activității de creditare în condițiile în care și valoarea depozitelor a scăzut.
Autoritatea de Supraveghere Financiară arată că doar în luna februarie s-au vândut peste 22.000 de polițe RCA pentru vehicule comerciale, cu 40% mai mult decât în iunie 2015. Prețul polițelor a crescut cu 53% în acest interval. ASF transmite un mesaj dur către asigurători și arată că ar putea utiliza "alte mijloace" pentru a controla creșterea prețurilor. Sursele Profit.ro spun însă că singura pârghie de intervenție directă pe care o poate utiliza ASF ar fi aplicarea unei prevederi din legislația comunitară care poate funcționa doar în situații speciale și pe termen limitat.