Europa se confruntă cu cel mai puternic val de vânzări de obligațiuni corporative din ultimele decenii

Europa se confruntă cu cel mai puternic val de vânzări de obligațiuni corporative din ultimele decenii
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 27 iun 2022
Europa se confruntă cu cel mai puternic val de vânzări de obligațiuni corporative din ultimele decenii, depășindu-l chiar și pe cel de la criza financiară din 2008.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
 
Indiferent dacă ne uităm la scăderea prețurilor, la viteza cu care au crescut dobânzile sau la durata valului de vânzări, investitorii se confruntă cu o lovitură istorică, notează Bloomberg.
Activitatea de fuziuni și achiziții din Europa întâmpină dificultăți din cauza accesului mai dificil la finanțare CITEȘTE ȘI Activitatea de fuziuni și achiziții din Europa întâmpină dificultăți din cauza accesului mai dificil la finanțare

Un indice al datoriilor europene din categoria investment grade (titluri recomandate pentru investiții) calculat de Bloomberg a scăzut timp de șapte luni la rând, cea mai lungă serie de pierderi de la înființarea sa în 1998. Pierderea, de 12,9% în ultimele 12 luni este, de asemenea, cea mai gravă din istoria sa.  

Această prăbușire, o răsturnare dramatică după trei decenii de piețe în mare parte favorabile, este rezultatul înăspririi politicii monetare de către băncile centrale din întreaga lume, în încercarea de a controla inflația.
 
Valul de vânzări este mai intens decât în două perioade comparabile: debutul pandemiei Covid-19, când a durat doar câteva săptămâni înainte ca băncile centrale să calmeze piețele, și marea criză financiară, care a adus cu sine o scădere a prețurilor. 
 
Investitorii încearcă acum să analizeze cât de mult sunt deja reflectate în prețuri creșterile de dobânzi și, prin urmare, cât va mai dura această criză a obligațiunilor corporative. 
 
Rata medie a cuponului pentru obligațiunile corporative în euro a crescut cu 2,9 puncte procentuale în acest an, ajungând la 3,4%, potrivit unui alt indice Bloomberg. Spre comparație, dobânzile plătite deținătorilor de obligațiuni corporative au avut o creștere de 1,62 puncte procentuale în 2008.
 
 
 
viewscnt
Afla mai multe despre
dobanzi
obl
igatiuni
criza financiara
val vanzari