Franța anchetează dispariția unui împrumut acordat de Greensill unei subsidiare a GFC Alliance, controlată de proprietarul Liberty Galați

Franța anchetează dispariția unui împrumut acordat de Greensill unei subsidiare a GFC Alliance, controlată de proprietarul Liberty Galați
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 30 mar 2021

Autoritățile franceze anchetează dispariția unui împrumut acordat de Greensill Capital unei subsidiare a grupului GFG Alliance, controlat de miliardarul indian Sanjeev Gupta, proprietarul Liberty Galați.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Investigația, aflată în stadiu incipient, privește un credit garantat de statul francez, în valoare de aproximativ 18 milioane de euro, contractat de la Greensill de către producătorul de aluminiu Liberty Aluminium Poitou, scrie Bloomberg.

Potrivit publicației La Nouvelle Republique, subsidiara franceză a GFC Alliance ar fi primit împrumutul în decembrie, însă Greensill ar fi cerut returnarea acestuia, în conformitate cu o perioadă de așteptare de două luni aplicată pentru astfel de credite. Banii nu ar mai fi fost trimiși înapoi companiei franceze.

Siderurgia est-europeană a miliardarului Gupta, inclusiv fostul Sidex Galați din România, evaluată la valoare negativă. Grupul GFG Alliance nu recunoaște cifrele CITEȘTE ȘI Siderurgia est-europeană a miliardarului Gupta, inclusiv fostul Sidex Galați din România, evaluată la valoare negativă. Grupul GFG Alliance nu recunoaște cifrele

Anchetatorii încearcă acum să stabilească dacă a fost săvârșită o infracțiune în acest caz.

Greensill Capital, cel mai mare creditor al GFG Alliance, a intrat în insolvență la începutul lunii, în urma retragerii unei finanțări de 10 miliarde de dolari din partea Credit Suisse.

Pierderea principalului creditor ridică mari semne de întrebare cu privire la viitorul conglomeratului controlat de Sanjeev Gupta. Magnatul britanic de origine indiană, care deține și fostul combinat Sidex Galați, încearcă să negocieze suspendarea plăților către Greensill și să-și restructureze finanțele.

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a declarat, săptămâna trecută, că guvernul monitorizează atent afacerile lui Gupta din Franța și că va oferi angajaților “tot sprijinul necesar”.

În martie, statul francez a furnizat un împrumut de 20 milioane de euro combinatului siderurgic Ascoval, deținut de GFG Alliance prin intermediul grupului Liberty Steel (fost Liberty House).

Luni, guvernul britanic a refuzat acordarea unui împrumut de salvare de 170 milioane de lire sterline (234 milioane dolari) către GFG Alliance, citând îngrijorări privind structura și guvernanța corporativă a grupului, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

GFG Alliance a transmis, anterior, că majoritatea afacerilor sale la nivel global “înregistrează performanțe bune și generează fluxuri de numerar pozitive” și că ia “măsuri prudente” pentru a-și gestiona resursele.

GFG Alliance deține în România, prin intermediul Liberty Steel, fostul combinat Sidex Galați, achiziționat de la ArcelorMittal în 2019. Combinatul are aproximativ 5.000 de angajați.

În aprilie anul trecut, Sanjeev Gupta a cumpărat, în nume propriu, Banca Română de Credite și Investiții de la Dorinel Umbrărescu, tranzacție anunțată de Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
greensill capital
sanjeev gupta
gfg alliance
liberty steel
liberty galati
ancheta franta
imprumut liberty aluminium poitou