Navigația pe Rin este pe punctul de a se închide din cauza nivelului redus al apelor

Navigația pe Rin este pe punctul de a se închide din cauza nivelului redus al apelor
scris 3 aug 2022

Cotele apelor Rinului au scăzut până aproape de nivelul la care navigația ar putea fi oprită, ceea ce ar pune în pericol tranzacționarea unor mari cantități de bunuri într-un moment în care continentul european se chinuie să evite o criză economică, transmite Bloomberg.

Rinul este o rută importantă pentru transportul de materii prime precum cereale, minerale, cărbune și produse petroliere, scrie Agerpres.

FOTO ULTIMA ORĂ Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus, trimiși în judecată în dosarul Revoluției pentru crime împotriva umanității CITEȘTE ȘI FOTO ULTIMA ORĂ Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus, trimiși în judecată în dosarul Revoluției pentru crime împotriva umanității

Nivelul apelor Rinului la Kaub, Germania, un important punct pentru transportul fluvial de mărfuri, urmează să scadă până la 47 de centimetri în weekend. Asta ar fi la doar 7 centimetri peste nivelul la care navigația ar fi imposibilă.

"În condițiile în care transportul pe Rin ar fi perturbat, iar alternativele precum transportul feroviar și rutier par din ce în ce mai scumpe, va fi dificil pentru Germania și Elveția să își refacă stocurile de motorină și păcură înainte de venirea iernii. Acest lucru este cu atât mai important având în vedere situația importurilor de motorină din Rusia", spune Josh Folds, analist la firma de consultanță Facts Global Energy.

Marți, nivelul apelor Rinului la Kaub a coborât la cel mai redus nivel de după 2018, când navigația fluvială a fost serios perturbată. Acum nivelul Rinului este la 60 de centimetri și urmează ca sâmbătă să coboare la 47 de centimetri, potrivit Administrației căilor fluviale federale din Germania.

Anterior, un reprezentat al Institutul federal pentru hidrologie din Germania a spus că atunci când nivelul Rinului coboară la 40 de centimetri devine neeconomic pentru barjele care transportă mărfuri să navigheze dincolo de Kaub.

Nivelul redus al apelor Rinului perturbă deja fluxurile comerciale, limitând cantitate de combustibil pe care barjele o pot transporta. În aceste condiții, Elveția, o țară care utilizează Rinul pentru a importa carburanți, a decis să scoată combustibili din rezervele strategice.

Aprovizionarea cu combustibili în alte părți din Europa continentală sunt afectată de problemele la unele rafinării din Germania, Cehia și Austria. În acest context, Austria și Ungaria au decis și ele să scoată combustibili din rezervele de stat.

Potrivit cercetătorilor un nivel redus al apelor Rinului ar urma să devină un fenomen din ce în ce mai frecvent pe măsură ce ghețarii din Alpi, care alimentează fluviul Rin, continuă să se reducă. Un studiu publicat de ETH Zurich prognozează că jumătate din ghețarii din Alpi ar putea dispărea în următorii 30 de ani. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rin
navigatie