Prăbușirea pieței imobiliare americane scumpește hârtia igienică

Prăbușirea pieței imobiliare americane scumpește hârtia igienică

Foto dreamstime.com

Profit.ro
Profit.ro
scris 12 feb 2023

Prețurile la hârtie igienică au început din nou să crească iar de vină este prăbușirea pieței imobiliare din SUA, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Problemele de pe piața imobiliară americană au declanșat o criză în sectorul cherestelei, unde cotațiile futures au scăzut cu peste 60% în ultimele 12 luni. În consecință, fabricile de cherestea au oprit activitatea. În Canada, cel mai mare producător mondial de cherestea, aproximativ o treime din capacitățile gaterelor au fost închise în provincia British Columbia.

Investitorii aplaudă concedierile: Acțiunile Philips au înregistrat cea mai mare creștere din ultimii peste doi ani CITEȘTE ȘI Investitorii aplaudă concedierile: Acțiunile Philips au înregistrat cea mai mare creștere din ultimii peste doi ani

Această diminuare a capacităților gaterelor a creat o undă de șoc pe lanțul mondial de aprovizionare cu hârtie, care depinde de un produs secundar generat de fabricile de cherestea. Acum lumea se confruntă cu o criză de celuloză, materia primă pentru produse precum hârtia igienică.

Costurile cu celuloza au crescut iar producătorii de hârtie igienică, precum Kimberly-Clark Corp., au majorat la rândul lor prețurile pentru a-și consolida marjele. Potrivit firmei de cercetare NielsenIQ, prețurile cu amănuntul la hârtie igienică în SUA au crescut cu aproximativ 20% în perioada cuprinsă între luna iulie 2021 și sfârșitul anului 2022.

Românii cumpără tot mai puține terenuri și case. Județele cu cele mai multe vânzări CITEȘTE ȘI Românii cumpără tot mai puține terenuri și case. Județele cu cele mai multe vânzări

Povestea hârtiei igienice demonstrează cât de dificil este pentru lanțurile globale de aprovizionare să își revină după șocurile care au bulversat piețele de materii prime în ultimii ani. Volatilitatea crescută, problemele de logistică create de pandemie și consecințele invadării Ucrainei de către Rusia au creat fluctuații mari de prețuri și probleme în aprovizionarea cu materii prime. Aceasta explică de ce inflația stimulată de ofertă este dificil de ținut sub control.

Citiți mai mult pe Agerpres.

viewscnt
Afla mai multe despre
hartie igienica