O nouă victimă a OUG 114 pe piața furnizorilor de energie

O nouă victimă a OUG 114 pe piața furnizorilor de energie
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 4 mar 2019

Ordonanța de urgență 114/2018, care plafonează prețul energiei pentru consumatorii casnici, a mai făcuto victimă în rândul furnizorilor concurențiali, EFE Energy, companie veche de 13 ani, cu o cifră de afaceri de mai multe zeci de milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Furnizorii concurențiali, în principal cei care nu au optat pentru statutul de furnizori de ultimă instanță opționali (care astfel primesc energie la preț reglementat pentru clienții casnici din portofoliu), sunt dezavantajați de prevederile OUG 114, în special de faptul că producătorii de energie ieftină sunt obligați să o ofere Furnizorilor de ultimă instanță la cost de producție plus un profit de 5%. Ei se așteaptă ca pe piața OPCOM de energie să se tranzacționeze energia marginal mai scumpă (cea a producătorilor cu costuri de producție mai ridicate).

Companiei Efe Energy i-a fost suspendat pe 28 februarie de către operatorul piețelor centralizate de energie, OPCOM, dreptul de a participa la licitațiile organizate de acesta.

Motivul invocat de OPCOM: “Nerespectarea prevederilor art. 6.5.1. și ale punctului 3 din Anexa 4 din Procedura privind înregistrarea participanților la piețele centralizate de energie electrică administrate de OPCOM S.A.”.

Motivul este similar celui invocat în cazul precedent al EVA Energy SRL, furnizor cu peste 15.000 de clienți: “încetarea valabilității înregistrării ca parte responsabilă cu echilibrarea pentru punctele de racordare ale clienților din portofoliu”.

EXCLUSIV Tăriceanu își ține promisiunile față de energeticieni și \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tăriceanu își ține promisiunile față de energeticieni și "devastează" OUG 114

Potrivit Procedurii privind înregistrarea participanților la piețele centralizate de energie electrică, “OPCOM S.A. va suspenda imediat Participantul de la tranzacționare pe piața respectivă, dacă într-un an operațional Participantul la piața respectivă se face vinovat de neîndeplinirea obligațiilor prevăzute în Convenția de participare la piața respectivă și/sau de abaterea de la regulile stabilite prin procedurile aferente”.

Foarte probabil, deja, Transelectrica a informat Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) asupra pierderii de către EFE Energy a statutului de parte responsabilă cu echilibrarea, iar ANRE ar putea anunța în zilele următoare preluarea de către Furnizorii de ultimă instanță obligați a clienților lor, în cazul în care compania are și clienți finali și nu desfășoară doar activitate de trading.

EFE Energy, care a fost suspendată atât de pe piața pentru ziua următoare (PZU), cât și de pe cea a cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale (PC-OTC), este o firmă veche de 13 ani, care în 2008 a înregistrat cea mai mare cifră de afaceri, de aproape 60 milioane de lei. În 2017, compania, membră a grupului de firme Eximprod Group Buzău, a realizat o cifră de afaceri de aproximativ 20 milioane de lei și o pierdere de 42 mii lei. Potrivit OPCOM, compania s-a retras din proprie inițiativă de pe piețele centralizate.

QIA Energy SRL, căreia i-a fost suspendată activitatea pe piața cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale (PC-OTC) pe 1 martie, este o firmă cu o cifră de afaceri 32 de milioane lei și un profit de 4,6 milioane lei în 2017, conform termene.ro.

"Este vorba de o neînțelegere. Începând de marți, vom recăpăta statutul de parte responsabilă cu echilibrarea de la Transelectrica, compania care se ocupa de această activitate în numele nostru până în prezent, întârziind depunerea actelor", a declarat, pentru Profit.ro, Mugurel Surupăceanu.

Începând cu acest an, ANRE a modificat reglementările secundare și a obligat fiecare participant la piață să se înscrie ca parte responsabilă cu echilibrarea și să nu mai delege această responsabilitate altor companii. 

Chiar dacă anul trecut, Qia Energy a desfășurat și activitate de furnizare, în acest an nu mai deține clienți și desfășoară o activitate exclusiv de trading. Desfășurând activități de trading, Qia Energy nu este afectată de OUG 114, care impune contribuția de 2% pe cifra de afaceri doar pe marjă în cazul furnizorilor și traderilor și nu pe întreaga cifră, precum în cazul producătorilor. În plus, fiind firmă de trading, prezența sa pe piața de echilibrare nu este neapărat necesară.

EXCLUSIV Modificarea OUG 114 - Încălzirea centralizată a populației scapă de gazele rusești CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificarea OUG 114 - Încălzirea centralizată a populației scapă de gazele rusești

QIA Energy SRL este mai cunoscută pentru istoricul ei. Astfel, în 2016, fostul deputat și prefect PSD de Gorj Mugurel Surupăceanu și-a cesionat toate părțile sociale pe care le deținea la Qia Energy, fostă Qia Industrial, pe care o controla cu 99,01% din capital, surorii sale, Delia Georgiana Moianu, fostă Cambrea, care anterior deținea, ca asociată, doar 0,99% din companie. În mai și iunie 2018, Surupăceanu a reintrat în posesia acțiunilor cedate și a redevenit proprietar 100% al companiei.

Familia Surupăceanu

Familia Surupăceanu

Pe pagina sa de Linkedin, Mugurel Surupăceanu figurează ca director general al QIA Energy SRL. Începând cu 1 martie, fostul deputat PSD susține că este director general și proprietar al Humintrade SRL.

Anul trecut, Humintrade SRL, o firmă controlată de fostul deputat și prefect PSD de Gorj Mugurel Surupăceanu a obținut licență de administrare a piețelor centralizate de gaze naturale de la ANRE, ceea ce înseamnă că are acum dreptul legal de a-și înființa o platformă de tranzacționare a gazelor similară cu cele deținute în prezent de Bursa Română de Mărfuri (BRM) și OPCOM. Humintrade este deținută direct de o alta, Euraida SRL, unde Mugurel Surupăceanu are 99% din părțile sociale, restul capitalului fiind în posesia soției sale, Bianca Aida Surupăceanu.

viewscnt
Afla mai multe despre
opcom; anre
furnizori concurențiali