Guvernul va inventaria toate companiile de stat din subordinea și nu va aproba bugetel ede venituri și cheltuieli ale acestora dacă nu își vor reduce numărul de membri din consiliile de administrație (CA) și din cele de supraveghere, cu indicatori de performanță clari.
Guvernul va prezenta săptămâna următoare pachetul de ajustare bugetară necesar pentru echilibrarea bugetului, reduceri de cheltuieli și creșteri de taxe, a declarat premierul Ilie Bolojan într-o conferință de presă. Potrivit acestuia, sistemul de cote de TVA va trece de la actualul sistem cu trei cote (două reduse, 5% și 9%, precum și generală de 19%) la unul cu numai două cote, taxarea va crește pentru bănci și sectorul jocurilor de noroc, va crește numărul de contributori la sistemul pensiilor de stat.
Impozitul pe proprietate va crește de la 1 ianuarie 2026, raportat la valoarea de piață, a anunțat premierul Ilie Bolojan.
Guvernul pregătește o nouă majorare de accize, la alcool și carburanți, anunță premierul Ilie Bolojan.
Proteste spontane au fost declanșate în mai multe instituții centrale după apariția unui proiect de ordonanță de urgență - prezentat în premieră de Profit.ro - care taie din sporurile angajaților bugetari. Angajații Guvernului, ANAF, APIA , cei de la Senat și Camera Deputaților au protestat azi, iar Blocul Național Sindical, din care fac parte mai multe sindicate ale angajaților statului, spune că a intrat în stare de alertă și că pregătește proteste ample.
Deficitul bugetar din primele cinci luni ale anului 2025 s-a situat la 64,23 miliarde lei, respectiv 3,39% din PIB față de deficitul de 60,10 miliarde lei, respectiv 3,41% din PIB aferent celor cinci luni ale anului 2024, a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor. Informațiile publicate de Ministerul Finanțelor confirmă nivelul deficitului bugetar anunțat de Profit.ro, pe surse, în urmă cu peste două săptămâni.
Angajați ai administrației județene Ilfov a ANAF, ai Trezoreriei și si DGAMC au ieșit astăzi la protest spontan, nemulțumiți de măsurile pe care Guvernul intenționează să le adopte în perioada următoare pentru ajustarea deficitului bugetar.
Reprezentanții sindicatelor în Consiliul Economic și Social (CES) au părăsit vineri ședința în care urmează să fie avizat proiectul pentru reducerea drastică a sporului de condiții vătămătoare pentru angajații din sectorul public. Profit.ro a prezentat ieri proiectul obținut pe surse, acesta fiind confirmat la câteva ore după de către Ministerul Muncii. Sindicatele acuză că au primit proiectul în a doua parte a zilei de ieri, astfel că timpul este prea scurt și nu au cum să se pregătească pentru avizarea actului astăzi.
Președintele Nicușor Dan a reacționat față de primele măsuri de austeritate pregătite de Guvern și anunțate de Profit.ro, explicând că acestea au fost luate sub presiunea timpului, iar pe termen scurt unii dintre români vor fi mai afectați decât alții.
Companiile din energie care au dreptul la restutuirea unor sume plătite la Fondul de tranziție energetică, ca urmare a deciziei CCR din noiembrie, care a constatat că supraimpozitarea producătorilor de energie este neconstituțională, vor putea depune cereri de restituire a fondurilor la care au dreptul, prevede un proiect de ordonanță de urgență, prezentat anterior de Profit.ro și confirmat acum de Guvern. Cheltuiala cu aceste restituiri este estimată la 1,5 miliarde de lei.