Opinii: Un decalog pentru reconstruirea încrederii globale

Daniel Apostol
Daniel Apostol
scris 17 ian 2024

Forumului Economic Mondial (WEF) provoacă din nou. De data aceasta, WEF provoacă lumea să mediteze dar și să acționeze în sensul reconstrucției încrederii la nivel general, global. Chemați “să facă un pas înapoi”, liderii lumii ar trebui -potrivit WEF- să vină cu soluții de restabilirea încrederii la trei niveluri fundamentale: în viitor, în interiorul societăților și între națiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Este de urmărit care vor fi acțiunile convenite la Davos, pe cele patru direcții sugerate zilele acestea: “realizarea securității și a cooperării într-o lume fracturată”, “crearea de creștere economică și de locuri de muncă pentru o nouă eră”, “inteligența artificială ca forță motrice pentru economie și societate” și “o strategie pe termen lung pentru climă, natură și energie”. Dar este de la sine înțeles că pentru reconstruirea încrederii globale este nevoie de fermitate în abordarea mai multor provocări complexe.

Opinii: Parada ipocriților sau răzbunarea prostului? CITEȘTE ȘI Opinii: Parada ipocriților sau răzbunarea prostului?

Propun să trecem în revistă un posibil decalog al principalelor direcții ce pot contribui la această misiune. În primul rând este vorba de diplomația și dialogul internațional, stringente astăzi pentru soluționarea conflictelor și reducerea tensiunilor globale și pentru stabilirea unor relații bazate pe încredere reciprocă.În al doilea rând este nevoie de o abordare colaborativă a problemelor de securitate, cum ar fi securitatea cibernetică, combaterea terorismului și gestionarea pandemiilor; astfel se va întări încrederea în capacitatea comunității internaționale de a răspunde la amenințări comune.

În strânsă legătură cu cele două, vine a treia necesitate: îmbunătățirea guvernanței globale, reformarea și modernizarea structurilor și consolidarea instituțiilor internaționale sunt cheie pentru a asigura o rezolvare eficientă și echitabilă a problemelor la nivel mondial și  o distribuție mai echitabilă a puterii și resurselor.

Apoi, respectarea și promovarea drepturilor omului și a valorilor fundamentale dau un cadru comun de încredere, în care angajamentul față de principiile democratice, justiție și egalitate poate închega legăturile între națiuni.

Stimularea creșterii economice care să aducă beneficii pentru toți cetățenii și elaborarea și aplicarea unor politici economice durabile și incluzive pot contribui la reducerea inegalităților și la promovarea unei dezvoltări echitabile, conforme cu obiectivele exprimate adesea în cadrul ONU, crescând astfel încrederea în sistemul economic global.

În al șaselea rând, pentru a dezvolta o societate globală mai corect informată, mai angajată în propria evoluție și mai responsabilă, sunt esențiale investițiile în educație. O a șaptea direcție ar fi cooperarea internațională în adoptarea unor strategii și acțiuni eficiente pentru combaterea schimbărilor climatice, factor crucial pentru reconstruirea încrederii într-un “viitor sustenabil”. Și pentru că aminteam de responsabilitate, a opta direcție de acțiune se referă la promovarea inovației și a tehnologiei responsabile, inclusiv Inteligența Artificială. Este important să construim reguli și standarde etice pentru a gestiona provocările asociate cu evoluția tehnologică astfel încât aceasta să aducă reale beneficii economice și sociale.

În al nouălea rând, este imperios necesară și consolidarea încrederii în instituții, inclusiv în guverne, în organizații internaționale și în organizații neguvernamentale, printr-o creștere a transparenței, a responsabilității și a participării cetățenilor.

Opinii: “En fanfare” spre “republica fanilor” CITEȘTE ȘI Opinii: “En fanfare” spre “republica fanilor”

În final, “a zecea poruncă” se referă la asigurarea transparenței și responsabilității în media și comunicare este crucială pentru combaterea dezinformării și pentru construirea încrederii publice. Jurnalismul de calitate și accesul la informație corectă sunt fundamentale pentru o societate bine informată și încrezătoare.

În concluzie, restabilirea încrederii globale necesită o abordare integrată, colaborativă, implicând acțiuni deopotrivă la nivel local și global, precum și construcția unui cadru general bazat pe valori comune și interese reciproce pentru a crea pentru toți un viitor mai stabil, mai sigur și mai echitabil.

Aceasta este cea mai mare provocare a lumii în care trăim,  caracterizată de fragmentare, de conflicte, de incertitudini și de instabilitate globală.

Daniel Apostol este director general al Federației Patronale de Petrol și Gaze

viewscnt
Afla mai multe despre
daniel apostol
opinie